Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 32. redno sejo Odbora za pravosodje.

Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano razdaljo ter nosite zaščitno masko. Prav tako članice in člane odbora prosim, da preverite tudi ali imate s seboj prenosne identifikacijske kartice za glasovanje. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti poslanka Maša Kociper iz Poslanske skupine SAB. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo Mojca Žnidarič namesto Mateje Udovč iz Poslanske skupine SMC. Ker k dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH KAZENSKEGA ZAKONIKA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 10. 9. 2021 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo objavljen na spletnih straneh Državnega zbora imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 15. 10. 2021, mnenje Državno-tožilskega sveta z dne 5. 10. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 2. 11. 2021, dopis Gospodarske zbornice Slovenije z dne 16. 9. 2021, dopis Odvetniške zbornice Slovenije z dne 26. 10. 2021, dopis Vrhovnega državnega tožilstva z dne 27. 10. 2021, dopis prof. dr. Matjaža Ambroža z dne 27. 10. 2021, dopis docent dr. Mojce M. Plesničar z dne 27. 10. 2021 ter opredelitev Ministrstva za pravosodje do mnenja Zakonodajno-pravne službe z dne 29. 10. 2021. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, ki je svojo prisotnost opravičil, Državno-tožilski svet, Vrhovno sodišče, Vrhovno državno tožilstvo, Uprava za probacijo ter Odvetniška zbornica Slovenije. Pred predpisanem poslovniškem roku so amandmaje vložile Poslanske skupine SDS, NSi in SMC, Poslanska skupina Levica ter Poslanska skupina SNS. Pri tem ugotavljam, da sta amandmaje Poslanske skupine SNS vložena v nasprotju s 129. in 132. členom Poslovnika Državnega zbora v povezavi z 2. členom Ustave Republike Slovenije, saj se nanašata na vsebino, ki ni predmet obravnavane novele. Zaradi navedenega sta amandmaja Poslanske skupine SNS nedopustna in o njiju ne bomo razpravljali ter glasovali.

Pričenjam z drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovali o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razpravlja o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o posameznih amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? (Ne.)

Postopkovno je želela Tiha Heferle.