Govor

Franc Vindišar

Ja, hvala lepa za besedo.

Spoštovana predsedujoča, spoštovani poslanci in poslanke, ter vsi sodelujoči!

Poslanstvo Ministrstva za zdravje je vodenje zdravstvene politike, ki je v največji koristi vseh prebivalcev Slovenije, tako da se zagotavlja dostopna, učinkovita, kakovostna in varna zdravstvena obravnava, ter najvišja stopnja varovanja in krepitve zdravja za vse generacije, vključno seveda s starejšimi. V obdobju zadnjega leta in pol, ki je prežeto z bojem proti epidemiji Covid-19, je bila še prav posebna pozornost in skrb ministrstva za zdravje namenjena prav populaciji starejših, ki v povezavi z zbolevanjem za koronavirusno boleznijo, spadajo v ranljivo skupino prebivalstva.

Socialno varstvenim zavodom, ki skrbijo za preko 22 tisoč uporabnikov, je Ministrstvo za zdravje zagotavljalo in še zagotavlja, stalno strokovno podporo, s ciljem zagotavljanja kakovostne in varne obravnave stanovalcev. Sistemi zdravstva so se prožno prilagajali, tako, da je bila zdravstvena obravnava dostopna vsem, ki so jo potrebovali. Veliko se je vlagalo v kadre, predvsem dvig njihovega znanja in kompetenc, saj ustrezno opolnomočeni in usposobljeni zaposleni v sistemu zdravstva in socialnega varstva, predstavljajo osnovni temelj kakovostne in varne obravnave pacientov ali uporabnikov. Za krepitev kadrovske strukture zaposlenih zdravstvenih delavcev v socialno varstvenih zavodih, se je s splošnim dogovorom za leto 2021, zagotovilo dodatnih 4,4 milijone evrov.

Ministrstvo za zdravje je leta 2017 prevzelo nalogo priprave predloga nove enotne sistemske ureditve področja dolgotrajne oskrbe. Po več kot 20 letih poizkusov priprave predloga sistemskega zakona na tem področju nam je ob sodelovanju različnih resorjev zlasti Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in široke javne razprave kljub letu, ki je bilo polno izzivov, bremen in stisk povezanih z epidemijo Covid-19 uspelo pripraviti Predlog Zakon o dolgotrajni oskrbi. Sprejem tega zakona bi omogočal, da bi upravičenci s primerljivimi potrebami dostopali do primerljivih pravic in sicer v vseh okoljih tako v institucijah kot tudi v domačem okolju. Dejstvo je, da si večina starejših kljub različnim pridruženim boleznim in nepolni samo oskrbi ob primerni podpori želijo ostati čim dlje na svojem domu. Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi bi omogočil dodatne javne vire za pravice in storitve s področja dolgotrajne oskrbe, kar se kot nujno kaže že ob podatku, da v Sloveniji za to področje namenimo približno 1 odstotek BDP druge države Evropske unije pa v povprečju 1,7 odstotka. Verjamemo, da so rešitve predlagane v Zakonu o dolgotrajni oskrbi korak k boljši ureditvi področja pravice oseb, ki zaradi bolezni, poškodb, starosti ali invalidnosti ne more več samostojno poskrbeti zase, razpravo v Državnem zboru in zakonodajni postopek pa omogoča, da se predlagane določbe členov nadgradijo. Verjamemo, da je naš skupni cilj graditi boljšo prihodnost za tiste starejše, ki dolgotrajno oskrbo potrebujejo danes in za tiste, ki jo bomo potrebovali tudi v prihodnosti.

Hvala lepa.