Govor

Mateja Ribič

Hvala za besedo, predsednica.

Lep pozdrav vsem skupaj, poslancem in ostalim gostom!

Že na hearingu, ko je bil naš minister, si je zadal 3 prioritete in te so bile, prvi odziven trg dela, pregleden sistem socialnih transferjev in tretja prioriteta je bila skrb za starejše in ravno o tem danes govorimo, kako se je, tako na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in kako je tudi ta Vlada poskrbela za to tretjo prioriteto, za skrb za starejše.

Veliko o tem je povedala že poslanka Šuštar Zalar, jaz pa bi tukaj še dodala tudi to socialno področje, ker se mi zdi tudi zelo pomembno, in sicer, to leto je zaznamovalo in prejšnje leto, Covid situacija, epidemija in starejši so bili tudi tisti, ki, so tisti, ki so najbolj ranljiva skupina in katerim je bilo potrebno namenit posebno pozornost. Tako so v času razglašene epidemije, smo poskrbeli, da vsi tisti, ki so bili prejemniki denarne socialne pomoči in pa varstvenega dodatka, da se je ta pravica avtomatsko podaljševala do preklica epidemije. Se pravi, da ljudem ni bilo potrebno na novo podajat vloge oziroma dokazovat svojih dohodkov. Uredili smo tudi to, da so se omilili pogoji za pridobitev te denarne socialne pomoči in sicer, so starejši lahko pridobili to pomoč in pa tudi varstveni dodatek, zgolj na podlagi tega ugotovljenega dohodka. S tem ukrepom smo tako zagotovili to osnovno socialno varnost najbolj ranljivim, ki v času epidemije v bistvu niso mogli razpolagati s premoženjem, prav tako pa zaradi epidemije tudi ne bi mogli pravočasno vložiti vlog za podaljšanje pravic.

V času epidemije in tudi na splošno, se na ministrstvu zelo trudimo, da bi omogočili starejšim, da čim dlje ostanejo doma, v svojem domačem okolju in vse to jim lahko omogočimo prek socialno varstvenih programov starejših, ki so namenjeni vsem tem starejšim osebam, ki tvegajo socialno izključenost ali pa potrebujejo podporo in pomoč v vsakdanjem življenju. Ministrstvo je tako v letu 2021 sofinanciralo 8 programov za starejše, ki jim grozi socialna izključenost ali pa potrebujejo le podporo in pomoč v vsakodnevnem življenju. Vrednost teh programov je bila malo manj kot 700 tisoč evrov. V letu 2020 je bilo v te programe vključenih preko 62 tisoč uporabnikov, kar kaže tudi na to, da so programi zelo dobro sprejeti in da se jih starejše osebe poslužujejo. Poleg tega je bilo v lanskem letu, je ministrstvo izvedlo še poseben javni razpis, na podlagi katerega se je v letu 2020/2021 financiralo oziroma se financira 17 projektov in od teh 17 projektov je 10 takšnih, ki naslavlja prav specifične potrebe starejših oseb. Za poudarit je tudi to, da so ključni cilji vseh teh projektov spodbujanje socialne vključenosti in pa opolnomočenje starejših.

Kot je bilo že povedano, se je v tem času in v času te Vlade veliko naredilo tudi na področju gradnje oziroma zagotavljanja kapacitet za starejše v domovih za starejše. Podelilo se je koncesije že za tisoč 285 dodatnih postelj, v letošnjem letu pa je bil tudi nov razpis za koncesije za tisoč 100 dodatnih postelj. Poleg tega, imamo v sklopu programa React na voljo 93 milijonov evrov. Ministrstvo za gradnjo domov oziroma za izboljšanje pogojev v domovih za starejše, se pravi za prilagajanje standardom in normativom po novih, po novih teh standardih in normativih, se pravi, da ne bi bilo več, več posteljnih sob, ampak le še dvojn…, enoposteljne sobe.

Na voljo tukaj je 93 milijonov evrov in zelo nas je razveselilo, ker je prišlo vlog na ministrstvo pa za skoraj 190 milijonov vlog. To pomeni, da so domovi za starejše zelo pripravljeni na to, da prilagodijo svoje kapacitete novim standardom in normativom in pa tudi to, da so vsi ti domovi, ki so podali vlogo, res zelo resni kandidati, saj je bil eden izmed pogojev za prijavo tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje. Se pravi, da smo s temi preprečili to, da bi se prijavljali domovi, ki nimajo gradbenega dovoljenja oziroma, ki jim ga potem v določenem roku niti ne bi uspelo pridobiti.

Poleg tega smo na ministrstvu v okviru programa oziroma načrta za odpornost in okrevanje zagotovili tudi 59 milijonov evrov in s tem denarjem naj bi se do leta 2026 zagotovilo 850 novih kapacitet za vse osebe, odvisne od pomoči drugih. Se pravi, da se tukaj ne gre samo za domove za starejše, ampak tudi za socialno varstvene zavode in pa centre za usposabljanje. Na naše ministrstvo sodijo tudi pokojnine in tudi o tem je bilo danes že veliko povedanega, tako da se tukaj ne bi ponavljala. Naj omenim samo to, da se nam zdi pomembno, da je bila dvignjena zagotovljena pokojnina na 620 evrov, bi pa želela poudarit tudi to, da naš pokojninski sistem ima zelo veliko to solidarnostno not in tudi Evropska komisija nam v bistvu že malo očita, da imamo preveč socialne note v pokojninskem sistemu, ker, pokojninski sistem bi moral biti odvisen oziroma pokojnine od tega, koliko kdo plačuje v sistem, vsi ostali transferji, ki omogočajo upokojencem oziroma vsem ljudem, da bi živeli dostojno življenje, pa bi se morali financirati iz proračuna in sicer bi morali to zagotavljati socialni transferji. Se pravi, da pokojninski sistem ni namenjen temu, da zagotavlja to socialno varnost. Se pravi, tisti, ki socialne varnosti nimajo zagotovljene, država za njih poskrbi v okviru socialnih transferjev.

Toliko zaenkrat, če pa bo še kaj se vmes pojavilo, pa se bom oglasila.

Hvala.