Govor

Spoštovani!

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 23. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Obveščam vas, da so zadržani zaradi službene odsotnosti, kolega Ferenc Horváth.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora.

Pod 1. točko – Predlog Zakona o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti, druga obravnava, EPA 2004-VIII.

Pod 1. točko – Predlog odloka o spremembi odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, EPA 2131-VIII.

In pod 3. točko – razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odloka.

Smo pri 1. TOČKA DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O ZNANSTVENO-RAZISKOVALNI IN INOVACIJSKI DEJAVNOSTI, DRUGA OBRAVNAVA.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, podpora koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, pripombe Slovenske akademije znanosti in umestnosti, pripombe Sindikatov vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, pripombe Inženirske akademije Slovenije, mnenje Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, stališče visokošolskega sindikata Slovenije, pojasnila Ministrstva na mnenje Zakonodajno-pravne službe.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni in jih ne bom naštevala, kot je razvidno iz sklica seje. Dodatno so bili še vabljeni Inštitut Jožef Štefan, Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v četrtek, 28. oktobra 2021. V poslovniškem roku pa so amandmaje vložili: poslanske skupine SDS, NSi in SMC, Poslanska skupina SD in Poslanska skupina Levica.

Pregled amandmajev ste prejeli.

Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena Poslovnika ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj. Kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Ja. Dajem besedo dr. Mitji Slavincu.