Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in članice odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 33. sejo Odbora za pravosodje. Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Prav tako članice in članice odbora prosim, da preverite ali imate s seboj tudi prenosne identifikacijske kartice za glasovanje. Obveščam vas, da so zadržani in se s seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: s PS SAB se je opravičila gospa Maša Kociper. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo Franci Kepa, ki nadomešča poslanko Evo Irgl.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem. Obveščam vas, da imamo danes možnost zasedati le do 10.50 ure.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE OBRAVNAVA LETNEGA POROČILA O UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI SODIŠČ ZA LETO 2020, ki je bilo 6. 5. 2021 objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, z dne 9. 11. 2021. K tej točki dnevnega reda smo vabili Vrhovno sodišče, Sodni svet, Ministrstvo za pravosodje in Državni svet. Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti za leto 2020 je Državnemu zboru posredoval predsednik Vrhovnega sodišča skladno s tretjim odstavkom 60. b člena Zakona o sodiščih. Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Pričenjam z obravnavo letnega poročila. Kot prvemu dajem besedo predsedniku Vrhovnega sodišča, mag. Damjanu Florjančiču za dodatno predstavitev letnega poročila. Izvolite.