Govor

Spoštovane in spoštovani, lep pozdrav. Vse članice in člane odbora in vabljene ter vse ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 27. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Člane in članice odbora prosim, da preverite tudi ali imate s seboj prenosne identifikacijske kartice za glasovanje.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma, da na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: Mojca Škrinjar, ki nadomešča poslanca mag. Branka Grimsa; mag. Dejan Kaloh nadomešča mag. Eleno Zavadlav Ušaj; mag. Andreja Rajha nadomešča mag. Alenka Bratušek, mag. Bojano Muršič nadomešča poslanec Matjaž Han; in pa pooblasdtilo, da na seji sodeluje iz kvote SMC tudi Mateja Udovč.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke dnevnega reda, je določen dnevni red seje kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZA RAZPIS REFERENDUMA ZA USTANOVITEV OBČINE GOLNIK Z IZLOČITVIJO DELA MESTNE OBČINE KRANJ V NOVO OBČINO GOLNIK, ki ga je Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč.

Kot gradivo ste prejeli: predlog za razpis z dne 30. 9., mnenje Mestne občine Kranj z dne 9. 10. 2021 in 4. 11. 2021, mnenje Mestne občine Ljubljana z dne 13. 10. 2021, mnenje Združenja mestnih občin Slovenije z dne 13. 10. 2021, mnenje Vlade z dne 14. 10. 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 21. 10. 2021, delovno gradivo predloga odloka z dne 21. 10. 2021 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 22. 10. 2021.

K točki so bili vabljeni: predstavnica predlagatelja, poslanka Mateja Udovč; Zakonodajno-pravna služba; Ministrstvo za javno upravo; Državni svet; Državna volilna komisija; župan Mestne občine Kranj gospod Matjaž Rakovc; Barbara Gunčar, predstavnica lokalne iniciative Sever Kranj; Marko Grizek, predsednik krajevne skupnosti Golnik; in Gašper Žbogar, predsednik krajevne skupnosti Predoslje.

Uvodna obrazložitev poteka obravnave je naslednja. Občina se ustanovi z zakonom po prej opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev na določenem območju. Predlog za razpis referenduma se bo obravnaval v skladu s 184. členom Poslovnika Državnega zbora. Danes bomo na odboru po opravljeni razpravi o predlogu za razpis referenduma najprej glasovali o mnenju ali je podani predlog primeren, pri čemer omenjeno mnenje odbora za kasnejše končno odločanje na seji Državnega zbora ni zavezujoče. Ker predlog za razpis po Poslovniku Državnega zbora ni akt, h kateremu bi se lahko vlagali amandmaji, lahko predlog do glasovanja o mnenju spreminja zgolj predlagatelj. Če bo odbor sprejel mnenje, da je predlog za razpis referenduma primeren, bo odbor opravil še razpravo in glasovanje o celotnem delovnem besedilu predloga odloka skupaj, pri čemer besedilo predloga odloka izhaja iz besedila predloga za razpis referenduma.

Preden pričenjam z obravnavo predloga za razpis referenduma, o katerem bomo opravili razpravo in nato še glasovali o predlogu mnenja odbora, še preden pa dam besedo naprej, pa imam še dve pooblastili. In sicer poslanka mag. Karmen Furman nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert. In pa opravičilo, Dušan Šiško se je opravičil in na tej seji ne bo sodeloval.

Sedaj pa dajem besedo. Želi predstavnica predlagateljev podati dopolnilno obrazložitev predloga?

Poslanka Mateja, izvolite, beseda je vaša.