Govor

Majo Hostnih Kališek

Hvala lepa. Spoštovani eden izmed ključnih predlogov iz paketa pripravljeni na 55 je tudi odredba o vzpostavitvi mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah.

Cilj mehanizma je preprečiti selitev gospodarskih aktivnosti z večnim ogljičnim odtisom v tretje države zaradi višjih podnebnih zahtev v EU. C-bam se želi nadomestiti obstoječe mehanizme za preprečevanje selitve virov ogljika predvsem dodelitev brezplačnih emisijskih kuponov v sistemu za trgovanje s pravicami do misije toplogrednih plinov v Uniji ter tako zagotoviti da blago iz uvoza vsebuje strošek ogljičnega odtisa. Gre za okoljski ukrep. C-bam se bo vzpostavil za blago, uvoženo iz tretjih držav na carinsko območje Unije. C-bam se vzpostavlja za blago iz sektorja cement, električna energija, gnojila, železo in jeklo ter aluminij. Implementacija mehanizma je predvidena 1. januarja 2023.

V triletnem prehodnem obdobju do konca leta 2025 je predvideno poročanje o misijah uvoženega blaga. Od leta 2026 se bo deset let C-bam postopoma uvajal, vzporedno s postopno odpravo brezplačnih pravic na emisije toplogrednih plinov v sistemu EU ETS po 10% na leto. Evropska komisija ocenjuje povečanje prihodkov EU od leta 2030 za 9,1 milijarde eurov letno in sicer iz naslova C-bam za dvig 1 milijarde eurov in iz naslova ukinitve brezplačnih pravic do emisije toplogrednih plinov za 7 milijard eurov letno.

Prihodki so predvideni kot novi lastni vir Evropske unije za poplačilo obveznosti v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost. Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije je bilo v Slovenijo v letu 2020 iz tretjih držav, ki nimajo primerljivega sistema za določitev cene ogljika uvoženega za 278 milijonov eurov blaga iz C-bam sektorjev. Torej bo za 0,9% vsega blaga uvoženega oziroma vnesenega v Slovenijo treba zagotoviti kupone C-bam.

Pri zasnovi ukrepa so se upoštevala pravila svetovne trgovinske organizacije in druge mednarodne obveznosti unije. S C-bam se želi tuje proizvajalce in uvoznike v Evropsko unijo motivirati, da zmanjšajo svoje misije ogljika, zato je dejavno osveščanje tretjih držav pomembno za razumevanje in izpolnjevanje zahtev v zvezi s C-bam. V stališču Republike Slovenije načelno podpira predlog uredbe evropskega parlamenta in sveta o vzpostavitvi mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah. Prizadevali si bomo, da se upoštevata tako okoljski vidik kot tudi skrb gospodarstva, da ukrep ne bi predstavljal nesorazmerno visokega administrativnega bremena in stroškov.

Gre za del paketa pripravljeni na 55 zato je treba upoštevati tudi povezanost z drugimi predlogi. Hkrati je treba oblikovati rešitve, ki bodo odporne proti prilagajanju poslovnih praks z namenom izogibanja določilom predloga C-bam.

Spoštovane poslanke in poslanci, predlagam da predloženo stališče podprete. Hvala.