Govor

Maja Hostnik Kališek

Hvala lepa. Spoštovani predsednik odbora, spoštovane poslanke in poslanci. Predlog prenovljene direktive sveta o prestrukturiranju okvira Unije za obdavčitev energentov in električne energije je del podnebno energetskega svežnja pripravljeni na 55, ki ga je Evropska komisija predstavila in objavil a 14. julija 2021.

Sveženj vsebuje zakonodajne predloge z namenom uskladitve okoljsko energetskega okvira Unije s ciljem za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov unije do leta 2030 ter ciljem podnebnim nevtralnosti do leta 2050 v kontekstu evropskega zelenega dogovora.

V nadaljevanju vam želim predstaviti ključne rešitve predloga direktive. Te spreminjajo enotni okvir obdavčitve energije v uniji, da prispevajo k naporom za znižanje emisij toplogrednih plinov ter da zagotavljajo stabilno raven javno finančnih prihodkov v državah članicah. Prenovljena direktiva določa obdavčitev energije na podlagi energetske osebnosti energenta in električne energije ob upoštevajo kriterija okoljske učinkovitosti. Seznam energentov se dodajajo novi izdelki, kot so izdelki iz biomase, biogoriva, biometan, vodnik, amonijak in biomasa za ogrevanje.

Zvišuje se najnižje ravni obdavčitve v prehodnem obdobju od 2023 do 2033 in vključujejo gibanje letnega indeksa cen življenjskih potrebščin. Ohranja se preferenčna nižja obdavčitev električne energije. V obdavčitev energije se vključujejo do sedaj izvzeta poraba energentov in električne energije za proizvodnjo nekovinskih mineralnih izdelkov in porabe goriva za letala in plovila. V obdavčitev se vključuje raba biomase v napravo s prehodno toplotno močjo nad 5 megavatov. Odpravlja se opcija ugodnejše davčne obravnave dizelskega goriva za cestni prevoz blaga in potnikov.

Omogoča se opcijske oprostitve obdavčitve za nekatere energente ali električno energijo iz obnovljivih virov energije in v specifičnih panogah ter za energetsko intenzivno podjetja. Za ranljivejša gospodinjstva se v prihodnjem 10 letnem obdobju lahko določi popolno oprostitev obdavčitve za energente za ogrevanje in električno energijo. Z namenom nadzora nad vnosom energenta v izogib davčnim utajam se dopolnjuje definicija standardnega rezervoarja za gorivo in v seznam energentov, ki so predmet trošarinskega nadzora dodaja mazalna olja za katera se zaznavajo zlorabe pri njihovi proizvodnji, distribuciji in porabi z namenom izogibanja plačila davkov in dajatev.

Republika Slovenija predlog prenovljene direktive načelno podpira. Pri posamezni predlaganih rešitvah, zlasti pri določanju najnižjih ravni obdavčitve za energente si bo Republika Slovenija prizadevala, da se oblikujejo rešitve, ki bodo sledile okoljskim ciljem, upoštevale vidik vpliva na javno finančne prihodke, na posamezne sektorja gospodarstva in socialni vidik.

Republika Slovenija si bo prizadevala za postopno uveljavljanje rešitev, ki ne bodo povzročale dodatnih administrativnih bremen za zavezance. Obenem pa prispevale k uresničevanju okoljskih ciljev in zavez Republike Slovenije z vso odvisnosti z drugimi predlogi ukrepov iz paketa pripravljeni na 55.

Spoštovani, predlagam, da podprete predstavljeno stališče. Hvala.