Govor

Renata Završnik Mihič

Pozdravljeni.

(Renata Završnik Mihič.) Jaz sem pa ginekologija na primarnem nivoju sicer koncesionarka. Hvala lepa za besedo. Bom par besed spregovorila o ginekologiji, ki je tudi del primarnega javnega zdravstva.

Slovenija je ena redkih držav na svetu, kjer imamo ženske prosto dostopnost do specialista, ginekologije in porodništva na primarnem nivoju in primarni ginekologi poskrbimo za reproduktivno zdravje naših pacientk, pomagamo pri vodenju in zdravljenju nosečnost prav tako skrbimo za zdravje ženk. Kot ste že povedali smo ena izmed najuspešnejših držav v preprečevanju raka materničnega vratu in primarni ginekologi smo tisti, ki v sklopu programa Zora delamo tudi sami specialisti pregledujemo zdrave ženske in pravočasno odkrivamo tisto ženske, ki imajo pred stopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu, ko je možno z enostavnimi terapevtskimi posegi rak preprečiti oziroma povsem pozdraviti. Obolevnost med slovenskimi ženskami od leta 2003, ko je bil odkrit ta program Zora se je prepolovila in imamo med državami EU najnižjo stopnjo obolevnosti invazivnega raka materničnega vratu in povprečno na leto vzamemo tisoč 200 do tisoč 400 ženskam preventivni bris, 20 % teh brisov pa je, zaradi težav. Vodimo nosečnost. Varno vodimo nosečnost, imamo približno 20 tisoč porodov. Pripada vsaki ženski, noseči ženski 10 preventivnih sistematičnih pregledov in povprečna ambulanta na primarnem nivoju vodi od 150 do 200 nosečnic na leto in to nam kaže zelo dobre rezultate, nizka stopnja perinatalne in maternalne umrljivosti. Smo ena izmed najvarnejših držav na svetu za rojevanje. Stopnja umrljivosti novorojenčkov pa je še nižja. Vedeti pa moramo, da zelo veliko žensk se danes odloča v kasnejši starosti z rizičnimi obolenji za nosečnost tako, da je ta skrb za nosečnice še toliko večja. Smo ravno tako ena izmed držav z zelo nizko stopnjo dovoljenje splavnosti in enim od najnižjih deležev najstniških nosečnic nosečnosti, saj tudi ginekologi s tem, ko je v Sloveniji pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok že desetletje uzakonjena. Zakonsko so urejana tako področja kontracepcije, umetne prekinitve nosečnosti kot tudi obravnava neplodnosti. In imamo s tem, ko imamo dostopnost do ginekologa dosegli, da ima Slovenija med državami EU eno izmed najnižjih stopenj dovoljenje splavnosti in enega izmed najnižjih deležev najstniških nosečnosti v Evropi, kar je povsem posledica, da imamo dovolj veliko dostopnost kontracepcija široko izbiro, da krijemo tudi vse to iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Možnost izbire osebnega ginekologa v Slovenija ima vsaka ženska od 13. leta naprej. vsako leto v rodno obdobje vstopajo nove generacije mladih žensk, med katerimi so tudi spolno aktivne, ki bi potrebovale pravočasno svetovanje okolje kontracepcij in spolno prenosljivih bolezni. V 20. letu starosti pa začnemo z vabljenjem na preventivne programe takrat se začne tudi program Zora. Moramo pa vedeti, da tudi obravnavamo ne sam ženske noseče in najstnice tudi starejše ženske oziroma ženske v menopavzi in v tem obdobju. Mogoče bi samo še to, ko govorimo o problemu.

Mreža ginekologov primarnega nivoja ne zadošča več potrebam prebivalstva in dostopnost do ginekologov za ženske vse težja. Obstoječe ambulante so polne. Najtežje pa ravno najdejo ginekologa mlade ženske, ki bi jim morali nameniti še posebno skrb. Trenutno v Sloveniji imamo na primarnem nivoju 150 ginekoloških timov. Večina teh timov presega glavarinske normative. Obremenjenost na tim je okoli 5 tisoč žensk in za doseganje glavarinskih normativov, ki ga je postavil Republiški strokovni kolegij iz leta 2009, kar pomeni 4 tisoč bi rekla zavarovank na eden tim bi sedaj v mreži potrebovali 29 novih timov. V teh 150 ginekoloških timih imamo opravljenih približno 690 tisoč žensk starih več kot 13 let. Sicer je po dosegljivih statističnih podatkih v Sloveniji pa v Sloveniji cirka 894 tisoč žensk, kar pomeni, da je več kot 200 tisoč žensk brez opredelitve pri ginekologu. Starostna struktura je prav tako neugodna. Na primernem nivoju je še starejša kot na sekundarnem in terciarnem nivoju in med 392 še aktivnimi ginekologi jih bo do konca naslednjega leta že 52 doseglo pogoje za upokojitev, kar pomeni, da približno 170 tisoč žensk bo aktivno moralo zamenjati ginekologa s podpisom. Ocenjujemo, da bi iz razloga predvidevanega upokojevanja v naslednjem letu zmanjkalo do 30 ginekologov na primarnem nivoju. Trenutno se specializira 80 specializantov, ki bodo postopoma končevali specializacijo v naslednjih 5 do 8 letih. Moramo upoštevati, da je tudi tu veliko žensk torej moramo upoštevati tudi nosečnosti. Upoštevati pa je potrebno tudi dejstvo, da mladi specialisti večinoma želijo ostati zaposleni na sekundarnem oziroma terciarnem nivoju. Torej iz zgoraj opisanega ocenjujemo potrebo po 59 ginekoloških timov v naslednjem letu. Težava pa je, da tudi ob razpisu niso bi rekla pogoji, ki bi zadostovali, da specializanti se zaposlijo oziroma ostanejo na primarnem nivoju. Kljub aktivnemu iskanju primarnega ginekologa v nekaterih manj zanimivih ruralnih območjih te ambulante že vrsto let ostajajo brez stalnega ginekologa. Potrebno bi bilo zagotoviti dodatna sredstva kot ste že rekli za spodbudo dela v takih okoljih.

Hvala.