Govor

Rok Ravnikar

V redu. (Sem Rok Ravnikar predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in danes tudi tukaj kot predstavnik Zdravniške zbornice.)

Vi člani odbora, gostje lepo pozdravljeni. Želim dodati nekaj podatkov, ki bodo potrdili oceno, ki upam, da je skupna, da je stanje na primarni ravni kritično in da ni v svoji rizičnosti stabilno, ampak se slabša vsak dan. Verjetno bi najboljši trenutek, ko bi lahko kaj naredili za spremembe z najmanj napora bil pred 10, 15 leti tega smo zamudili, zamudili smo tudi enega drugega leto 2019, ko je takrat se spomnimo tistega upora znanih zdravnikov v Kranju, ampak naslednji najboljši trenutek je pa danes. Se pravi, če bomo danes nekaj konkretnega naredili bomo rešili za v naprej veliko.

Številke kažejo, da s strani stroke ne moremo več narediti veliko. Recimo Zdravniška zbornica Slovenije, ki je nekako institucija, ki vpliva na razpisovanje mest za specializacijo družinske medicine in za ostale primarne specializacije je vsaj, kar se tiče družinske medicine bil do sedaj v prevelikem obsegu razpisana se pravi zanimanja za specializacijo s družinske medicine ni dovolj in mesta niso pokrita. V zadnjih 10 letih vemo več kot 300 mest ni bilo zasedenih. Če primerjamo samo situacijo z drugimi državami je tudi objektivna naša primarna raven kadrovsko kritično podhranjena. Če je nekje v povprečju evropskih držav na tisoč prebivalcev približno 1 zdravnik pride je to pri nas 0,65 seveda praktično polovica premalo zdravnikov družinske medicine v Sloveniji. Trenutno kaže tako, da imamo v sistem res, da 218 specializantov, ki bodo nekje v 4 letih prišli v sistem, a hkrati je dejstvo, da bo v štirih letih, kar 222 družinskih zdravnikov doseglo staro za upokojitev se pravi kljub, da se številka sliši o jo, zelo veliko 200 specializantov to je status quo, ampak zardi prevelikih potreb, zaradi naraščanja tako možnosti kot zahtev pacientov tudi komunikacijskih možnosti se bo situacija slabšala niti statusa quo ne moremo s temi kapacitetami ohranjati.

Kaj lahko naredimo? Potrebno je sprejeti… Sedaj nerealno je reči v naslednjih 5 leti bomo povečali strašno zanimanje za družinsko medicino in iz rokov bomo stresli 500 novih zdravnikov. To lahko planiramo v naslednjih 5, 10 letih, zato se delajo strategije in upam, da bodo uspešne in potrjene. V tem trenutku pa je potrebno sprejeti nujne kratkoročne ukrepe, da bodo iz teh obstoječih zdravnikov, iz teh kapacitet, ki jih imamo omogočili pacientom storitve, ki jih potrebujejo in nekatere čakajo predolgo. Ker se je toliko časa čakalo tudi ne moremo pričakovati, da bodo uspešne neke drobne, neke drobtinice v smislu ukrepov, ker ne bodo dosegle učinka too little, too late smo že prevečkrat komentirali neke malenkostne ukrepe.

Kaj se pričakuje od vas odločevalcev, od politike je, da dajte podporo ukrepom za stabilizacijo sistema in tudi za v naprej, da ko bo enkrat stabiliziran, da se bo zmožen prilagajati in razvijati naprej v skladu z nekimi programi, ki bodo, potem srednje dolgoročni.

Hvala lepa.