Govor

Spoštovane in spoštovani, začenjam 15. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Članice in člane komisije ter vse vabljene, lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: mag. Meira Hot in pa poslanec Andrej Černigoj. Na seji pa kot nadomestni člani komisiji s pooblastili sodeluje Jože Lenart, ki nadomešča Aljaža Kovačiča iz Poslanske skupine LMŠ.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S Sklicem seje, ki ste ga prejeli 25. oktobra 2021, ste prejeli naslednji dnevni red z eno samo točko dnevnega reda, in sicer Veriženje slamnatih podjetij uničuje delavce, gospodarstvo in skupnost. Ker je seja sklicana na podlagi zahteve in ni bil podan predlog za umik podpore zahtevi, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VERIŽENJE SLAMNATIH PODJETIJ UNIČUJE DELAVCE, GOSPODARSTVO IN SKUPNOST.

Na sejo so bili vabljeni: Miha Kordiš, predstavnik vlagatelja zahteve; Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; Zveza svobodnih sindikatov Slovenije; Združenje svetov delavcev Slovenije; Delavska svetovalnica; Konfederacija sindikatov 90 Slovenije; Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam; Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. S strani vabljenih se je opravičila Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje z dne 25. oktobra 2021, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Začenjam z obravnavo te točke in zato najprej k besedi vabim vlagatelja zahteve Miho Kordiša, da pove nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic seje.

Miha, izvoli.