Govor

Franc Vindišar

Ja, spoštovana predsedujoča, hvala lepa za besedo. Spoštovani zagovornik, spoštovane poslanke in poslanci, kolegice in kolegi, vsi prisotni. Dovolite, da na kratko povzamem tudi aktivnosti Ministrstva za zdravje, ki je v času epidemije covid prejelo na stotine vprašanj in telefonskih klicev različnih fizičnih oseb, ki so zahtevale odgovore na vprašanja ali pojasnila v zvezi z ukrepi.

V največji možni meri smo na ta vprašanja ali pojasnila v zvezi z ukrepi. V največji možni meri smo na ta vprašanja odgovarjali oziroma skušali zagotoviti informacije, ki so jih želeli. Vsi ukrepi, ki smo jih sprejemali so imeli cilj zmanjševanju števila okužb hospitalizacij in smrti zardi covid 19.

Posebej naj se dotaknem tudi nacionalne strategije cepljenja, ki je med prednostne skupine uvrščala zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene in oskrbovance v domovih starejših občanov ter osebe p starosti, kajti prav starost je najpomembnejši dejavnik tveganja za težji potek bolezni.

Glede postopkov diskriminacije naj omenim dostop stanovalcev domov starejših občanov do bolnišničnega zdravljenja. Vsi ti stanovalci, ki so to potrebovali so to bolnišnično oskrbo tudi prejeli. Presoja o potrebi glede bolnišničnega zdravljenja je v domeni pristojnosti zdravnika, ki pacienta obravnava.

Posebej smo se dotaknili tudi postopka diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti zaradi prepovedi krvodajalstva. V tem primeru zaprosili za stališče razširjen strokovni kolegij za transfuzijsko medicino, ki nam je tudi sledil s ciljem, da je zagotavljanje varne krvi brez kakršnekoli diskriminacije.

Pri zakonskih predlogih smo pri zakonu o dolgotrajni oskrbi sledili in se pogovorili z zastopnikom. Zakon je trenutno v parlamentarni obravnavi.

Na področju duševnega zdravja smo pripravili novelo zakona o duševnem zdravju, ki bo temeljila predvsem na uresničitvi dveh odločb Ustavnega sodišča. Ta zakon je trenutno v obravnavi na Ministrstvu za zdravje. V nekaj tednih bo v javni razpravi.

Tudi na področju zakona o nalezljivih boleznih je Ministrstvo za zdravje sledilo odločbi Ustavnega sodišča, predvsem pri korekciji 39. člena. Zakon žal ni šel skozi parlamentarno proceduro.

Pomembno delo se dogaja tudi na področju pripadnikov romske skupnosti, jer Ministrstvo za zdravje skupaj s centri za krepitev zdravja zagotavlja posebno pozornost do oskrbe Romov. Vključena je pozornost predvsem na področju nosečnic od mladih deklet in pa otrok, tako da je bilo veliko aktivnosti izvedenih tudi na področju cepljenja, kajti prav ta skupina je bila ocenjena kot posebno tvegana skupina. Skupaj z Zvezo Romov in pa romskimi svetniki smo povečali napore za cepljenje in dosegli zadovoljivo precepljenost tudi v tej skupini.

Na področju duševnega zdravja je posebej izstopalo duševno zdravje otrok in mladostnikov, zato smo že v začetku leta uspeli zagotoviti dodatne posteljne kapacitete za akutno nadomestitev teh otrok. Zgotovili smo odprtje dnevnega, dnevne bolnišnice in razširili centre za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Aktivnost so bile izvedene tudi na področju kadrov. Zagotovljena so sredstva za specializacije 30 kliničnih psihologov v letih 2021 do 2023.

Na področju interspolnih, problematike interspolnih ljudi v medicinskih postopkih deluje interdisciplinarni konzilij v okviru univerzitetne psihiatrične klinike, kjer so v letu 2020 uspeli s pravno ureditvijo tega konzilija tako da je zdaj formalno privitu konzilija tudi urejena. Ministrstvo ocenjuje, da je v Republiki Sloveniji za zdravstveno obravnavo transpolnih oseb dobro poskrbljeno. Ambulanta za spolno zdravje je dobro dostopna, za zdravstveno obravnavo transpolnih oseb deluje v okviru univerzitetne psihiatrične klinike konzilij, ki je tako tudi formalno urejen. Hvala lepa.