Govor

Mateja Ribič

Hvala lepa za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci spoštovani zagovornik načela enakosti in vsi prisotni. Lepo pozdravljeni in hvala za vabilo na današnjo sejo, kjer obravnavamo redno letno poročilo zagovornika načela enakih možnosti za leto 2020.

Uvodoma izrekamo priznanje zagovorniku za kakovostno in obsežno pripravljeno poročilo, ki nam celovito predstavi stanje glede diskriminacije v Republiki Sloveniji na vseh pomembnih področjih življenja, kakor tudi dejavnosti, ki jih izvaja zago9vornik na teh področjih ali v povezavi s katero od skupin prebivalstva.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ugotavljamo, da postaja varstvo pred diskriminacijo čedalje bolj prepoznavno področje, saj se iz let v leto povečuje število ljudi, ki se nanj obrača po pomoč prav tko pa se povečuje število njegovih aktivnosti. Po eni strani gre za zelo obsežno in raznoliko področje, po drugi strani pa obstaja še veliko nerazumevanja glede koncepta diskriminacije kar izhaja tudi iz poročila.

Kršitelji se včasih niti ne zavedajo, da so ravnali diskriminatorno. Šele ko so opozorjeni s strani zagovornika svoje ravnanje velikokrat brez težav spremenijo. To, kaže na to, kako pomembna sta prepoznavnost organa in osveščanje splošne javnosti o diskriminaciji in ukrepih za njeno preprečevanje. Pri tem imajo nezanemarljivo osveščevalno in izobraževalno vlogo tudi redna letna in posebna poročila zagovornika. Najpogosteje zatrjevana osebna okoliščina diskriminacije v letu 2020 je bila invalidnost, in sicer v 17%. Med področji je bilo najbolj zastopano zaposlovanje in delo 29%. Kot ministrstvo, pristojno za delo in invalide nam je statistika obravnavanih primerov pri zagovorniku pomemben pokazatelj področij glede katerih moramo biti še posebej pozorni pri sprejemanju nadaljnjih ukrepov.

Leta 2020 je bilo težko leto kar se odraža tudi v poročilu zagovornika. Soočili smo se z epidemijo velikih razsežnosti, ki nas je prisilila v sprejemanje odločitev, ki jih ni nihče pričakoval. Zagovornik je kritično presojo sprejet ukrepe z vidika vpliva na posamezne družbene skupine in ugotavljal, ali so ustrezno obravnavane. Veliko priporočil zagovornika je povezanih z ukrepi sprejetimi za zajezitev in omilitev posledic epidemije. Vlada Republike Slovenije si je prizadevala v največji možni meri upoštevati ta priporočila.

Pozdravljamo tudi zagovornikovo izvedbo javnomnenjske raziskave dojemanje in splošne izkušnje z diskriminacijo v Sloveniji v letu 2020, ki nam pokaže kako na diskriminacijo gledajo prebivalci in prebivalke Slovenije ter na katerih področji in v povezavi s katerimi osebnimi okoliščinami menijo, da do nje največkrat prihaja. Diskriminacija v državi se zdi večini vprašanih problem. Zavedamo se, da ni dovolj nasloviti zgolj posamične primere diskriminacije temveč je potrebno strmeti k njeni odpravi na sistemski ravni. S tem se pripomore k večji pravni varnosti posameznikov in posameznic ter družbenih skupin, ki so na določenih področjih v manj ugodnem položaju.

Vlada si za dosego teg cilja nenehno prizadeva v okviru svojih pristojnosti v postopku priprave predpisov, prav tako pa si prizadeva za odpravo administrativnih ovir na različnih področjih.

Za zaključek, vsem nam mora biti in ostati skupni cilj boj proti diskriminaciji oziroma preprečevanje diskriminacije ne glede na osebno okoliščino. Kot lahko vidimo iz zagovornikovega poročila diskriminacija ni nekaj, kar se dogaja drugim, temveč se lahko zgodi komurkoli med nami. Pri tem je treba imeti pred očmi zlasti najbolj ranljive skupine, ki so v poročilu posebej izpostavljene in potrebujejo našo dodatno skrb in pozornost v izogib nastajanju novih krivic in neenakosti. Hvala.