Govor

Spoštovane in spoštovani. Začenjam 12. sejo Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Članice in člane komisije ter vse vabljene prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oziroma članice komisije, in sicer poslanec Aljaž Kovačič, poslanka Janja Sluga in pa poslanec Marijan Pojbič. Na seji pa kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo poslanec Franci Kepa, ki nadomešča poslansko Lidijo Ivanuša in pa poslanec Aleksander Reberšek, ki nadomešča poslanca Andreja Černigoja.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seja. Seja je bila sprva sklicana za 10. november 2021 nato pa preložena na današnji dan zaradi sklica 86. izredne seje Državnega zbor. S sklicem seje, ki ste ga prejeli 26. oktobra letos ste prejeli naslednji dnevni red, in sicer eno samo točko dnevnega reda, in sicer Redno letno poročilo zagovornika načela enakosti za leto 2020.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke je določen dnevni red seje kot je predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE REDNO LETNO POROČILO ZAGOVORNIKA NAČELA ENAKOSTI ZA LETO 2020, ki ga je v obravnavo predložil zagovornik načelka enakosti in ga bomo obravnavali kot zainteresirano delovno telo.

Na sejo so bili vabljeni zagovornik načela enakosti, Vlada Republika Slovenije, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za notranje zadev, Ministrstvo za okolje in prostor in Državni svet Republike Slovenije. S strani vabljenih nekih opravičil zaenkrat še ni.

Gradivo je objavljeno na spletni strani Državnega zbora, in sicer Poročilo zagovornika načela enakosti z dne 30. 4. 2021, mnenje Državnega sveta k temu poročilu, stališče Vlade Republike Slovenije do mnenja Državnega sveta o zagovornikovem poročilu.

Začenjamo z obravnavo te točke in najprej k besedi vabim zagovornika načela enakosti gospoda Miho Lobnika, da nam predstavi poročilo. Izvolite.