Govor

Začenjam s 63. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Še enkrat lepo pozdravljam članice in člane odbora, lepo pozdravljam tudi ostale vabljene na današnjo sejo.

In vas obveščam, da se je za današnjo sejo opravičil gospod Branko Simonovič. Na seji kot nadomestni članice in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Vojka Starovića je z nami gospa Maša Kociper, ki jo lepo pozdravljam.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Točka dnevnega reda se imenuje Odsotnost socialnega dialoga in namerno kršenje pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta s strani Vlade Republike Slovenije. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE ODSOTNOST SOCIALNEGA DIALOGA IN NAMERNO KRŠENJE PRAVIL O DELOVANJU EKONOMSKO-SOCIALNEGA SVETA S STRANI VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE. Gre za zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani poslanci, in sicer z dne 22. 10. 2021.

Na sejo sem vabila: predlagatelja zahteve; Vlado; Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti – z nami je gospod državni sekretar Cveto Uršič, ki ga lepo pozdravljam med nami. Potem pa sem na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin in pa nepovezanih poslancev, ki so torej zahtevali sklic današnje seje, vabila še: Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacijo sindikatov 90 Slovenije, Konfederacijo novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Slovensko zvezo sindikatov Alternativa, Zvezo delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, ter Trgovinsko zbornico Slovenije.

Naj pa povem, da so se predstavniki delodajalskih organizacij opravičili. In jaz to opravičilo tudi zelo dobro razumem in mislim, da je povsem na mestu. In bi ga želela tudi v tem trenutku vsem vam prebrati, zlasti pa tistim, ki nas gledajo pred televizijskimi ekrani in spremljajo to sejo. Obvestilo delodajalskih organizacij je takšno:

»Spoštovana predsednica odbora gospa Eva Irgl, spoštovani člani odbora«.

Jaz bi vas samo prosila, če se lahko malo umirimo vsi skupaj, da ne povzročamo pač nekih nemirov v dvorani. Najlepša hvala.

»V imenu gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se zahvaljujemo za vabilo na 63. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide 3. 11. 2021. Hkrati pa vas obveščamo, da se seje odbora delodajalci, torej socialni partnerji člani Ekonomsko-socialnega sveta, ne bomo udeležili.

Načinu obravnave socialnega dialoga v Državnem zboru ostro nasprotujemo. Socialni dialog je v prvi vrsti prostovoljna kategorija. Urejena je v skladu s konvencijami mednarodne organizacije dela. Socialni dialog nikakor ni in ne sme biti političnega dialoga kot tudi ni v vseh razvitih državah Evrope. Osrednje mesto dialoga med socialnimi partnerji in Vlado Republike Slovenije je Ekonomsko-socialni svet, ki pa je trenutno blokiran«.

In tukaj mislim, da je bistvo današnjega obvestila in tudi nekako nakazana pot, kako bodo šle oziroma bi morale iti razprave v nadaljevanju. Naj pa še za tiste, ki nas spremljajo, samo povem, zakaj je Ekonomsko-socialni svet v tem trenutku blokiran. Blokiran je zaradi petih reprezentativnih sindikatov, ki so se pač samovoljno odločili, da ne bodo sodelovali v Ekonomsko-socialnem svetu in s tem ne bodo vršili socialnega dialoga kot ga pozna Evropa in pa konvencije mednarodnih organizacij dela. Skratka pet reprezentativnih sindikatov se je samih odločilo, da socialnega dialoga ne želijo vršiti. Zato tudi ostali ne morejo sodelovati v Ekonomsko-socialnem svetu, ker Ekonomsko-socialni svet mora biti seveda sklepčen. Ni pa sklepčen, ker je pet reprezentativnih sindikatov se odločilo, da pri socialnem dialogu ne želijo sodelovati. Ampak več bomo verjetno rekli tudi v nadaljevanju. Je pa vendarle zanimivo, da danes pa ti sindikati, ki so se sami izločili, so tukaj prisotni in naj bi govorili o tem, da ni socialnega dialoga, sami ga pa preprosto ne želijo.

Tako, da začenjam sedaj z obravnavo navedene točke. Najprej prosim predstavnika predlagatelja, mislim, da je to gospod Soniboj Knežak, za predstavitev te točke dnevnega reda. / oglašanje iz dvorane/

Želite postopkovno, gospa Maša Kociper? Izvolite, beseda je vaša. V skladu 69. členom Poslovnika ravnajte. Tri minute imate na voljo. In prosim, da tudi navedete člen, kje je bil kršen poslovnik. Izvolite.