Govor

Igor Zorčič

Ja, poglejte, smo izglasovali že. / oglašanje iz ozadja/ Ja. Kje? To smo že izglasovali.

A ha, torej tukaj imam še za Vlado, me opozarjajo, da nisem prebral.

Pri sklepu Vlade ima za uvodno predstavitev mnenja k predlogu zakona do 5 minut, za razpravo morebiti in vloženih amandmajih prihodnih in končnih določb predloga zakona do 30 minut. Ja, ja. Okej. Dobro.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA RAZŠIRITEV OBSEGA PARLAMENTARNE PREISKAVE ZA UGOTOVITEV DEJANSKEGA STANJA IN MOREBITNE POLITIČNE ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ ZARADI SUMA NEDOPUSTNEGA POLITIČNEGA VMEŠAVANJA V DELO SLOVENSKE POLICIJE, POLICIJSKIH ENOT, SPECIALIZIRANIH ENOT POLICIJE IN PREISKOVALNIH SKUPIN IN ZARADI SUMA POLITIČNEGA VPLIVANJA NA POTEK OZIRMA IZID PREDKAZENSKIH IN DRUGIH POSTOPKOV ZA OBDOBJE OD 13. MARCA 2020 DO DNEVA ODREDITVE TE RAZŠIRITVE PREDMETNE PARLAMENTARNE PREISKAVE IN ZA MOREBITNO SPREMEMBO VELJAVNE ZAKONODAJE, KI UREJA ORGANIZACIJO, DELOVANJE, VODENJE NALOG IN POOBLASTILA SLOVENSKE POLICIJE.

Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Predlagatelj širitve parlamentarne preiskave je skladno s prvim odstavkom 9. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi Preiskovalna komisija o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Skladno s tretjim odstavkom 4. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi se na seji Kolegija predsednika Državnega zbora opravi usklajevanje predloga za širitev parlamentarne preiskave s predstavnikom predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave.

Na današnjo sejo sem vabil predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda ter Braneta Golubovića kot prvo podpisanega predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave. Želi kdo od njiju besedo. Imamo koga od njiju? Imamo Braneta Golubovića. Želite besedo? (Ne.) Glede na navedeno in če ne želi nihče razpravljati razpravo zaključujem.

Ugotavljam, da je vsebina predloga za širitev parlamentarne preiskave usklajena s predlagateljem zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave. V skladu z navedeno ugotovitvijo bo na dnevni red 27. seje zbora uvrščen akt o razširitvi obsega navedena parlamentarne preiskave.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO – PREDLOG ZA RAZŠIRITEV OBSEGA PARLAMENTARNE PREISKAVE ZA UGOTOVITEV DEJANSKEGA STANJA IN MOREBITNE POLITIČNE ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ PRI IZVAJANJU UKREPOV POVEZANIH Z EPIDEMIJO COVID-19 IN Z BLAŽENJEM NJENIH POSLEDIC, ZARADI SUMA NEUSTREZNE PORABE JAVNIH SREDSTEV TER NEOPRAVIČENEGA OMEJEVANJA PRAVIC IN SVOBOŠČIN ZA OBDOBJE OD 13. MARCA 2020 DO DNEVA ODREDITVE TE RAZŠIRITVE OBSEGA PREDMETNE PARLAMENTARNE PREISKAVE IN ZA MOREBITNO SPREMEMBO VELJAVNE ZAKONODAJE, KI UREJA UKREPANJE DRŽAVE PRI SPOPADANJU Z EPIDEMIJO NALEZLJIVE BOLEZNI OZIROMA Z NJENIMI POSLEDICAMI.

Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Predlagatelj širitve parlamentarne preiskave je v skladu s prvim odstavkom 9. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi preiskovalna komisija o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti in nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neopravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov povezanih z epidemijo, nalezljive bolezni Covid-19. Skladno s tretjim odstavkom 4. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi se na seji kolegija predsednika Državnega zbora opravi usklajevanje predloga za širitev parlamentarne preiskave s predstavnikom predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave.

Na današnjo sejo sem vabil predstavnika preiskovalne komisije Roberta Pavšiča ter Braneta Golubovića kot prvopodpisanega predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave. Želi kdo od njih besedo? (Da.)

Kolega Robert Pavšič, imate besedo.