Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, lepo pozdravljeni. Pričenjam 64. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da nihče od članov in članic odbora ni zadržan in se današnje seje nebi mogel udeležiti. Prejel pa sem eno pooblastilo, in sicer poslanec Janez Moškrič nadomešča poslanca Franca Rosca iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora. V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE DOPOLNJEN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Odbor bo dopolnjen predlog državnega proračuna obravnaval na podlagi 160. člena Poslovnika Državnega zbora, v skladu s katerim matično delovno telo lahko svoje amandmaje vloži najkasneje tri dni pred sejo Državnega zbora ter se opredeli do dopolnjenega predloga proračuna in do vloženih amandmajev. Seja Državnega zbora bo, kakor veste, 15. novembra.

Sejo odbora sem sklical v skladu z dogovorom, sprejetim na 120. seji Kolegija predsednika Državnega zbora z dne 5. novembra letos ter časovnim potekom obravnave dopolnjenega predloga proračuna. Predlagateljica dopolnjenega predloga proračuna je Vlada.

Na sejo so vabljeni predstavnice in predstavniki Vlade Republike Slovenije, Ministrstva za finance, urada za makroekonomske analize in razvoj, Fiskalnega sveta, Sodnega sveta in Državnega sveta.

Kot dodatno gradivo ste prejeli: dopis s časovnim potekom obravnave predloga sprememb proračuna in dopolnjenega predloga proračuna, pripombe Inštituta 8. marec in popravek dopisa z dne 8. novembra, dopis Ustavnega sodišča z dne 8. novembra, stališče Vlade do mnenja Državnega sveta Republike Slovenije k predlogu proračuna za leto 2023 z dne 10. novembra in pregled amandmajev z dne 11. novembra.

Kolegice in kolegi, preden začnemo, mi dovolite samo kratek opomnik. Mi smo proračun za leto 2023 že obravnavali na 62. nujni seji Odbora za finance, ki je bila 22. oktobra letos. To, kar danes počnemo, je obravnava dopolnjenega predloga proračuna, ki ga je pripravila Vlada. In kolikor ste lahko videli, gre za minimalne popravke oziroma minimalne dopolnitve predloga proračuna za leto 2023. zato predlagam, da v skladu s tem dejstvom tudi opravimo splošno obravnavo, potem pa preidemo na razpravo o posameznih amandmajih.

Uvodne predstavitve bomo naredili po naslednjem vrstnem redu: Vlada, Državni svet, Fiskalni svet, odgovor Vlade na mnenje Fiskalnega sveta, Urad za makroekonomske analize in razvoj in Sodni svet.

Začenjamo torej s predstavnikom Vlade, to je finančni minister gospod Andrej Šircelj.

Prosim.