Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, dobro jutro!

Pričenjam 65. nujno sejo Odbora za finance. Nisem prejel nobenega obvestila, da se kateri od članic ali članov odbora ne bi mogel udeležiti današnje seje.

Prejel pa sem za enkrat eno pooblastilo in sicer, poslanka Nada Brinovšek nadomešča poslanca Franca Rosca iz Poslanske skupine SDS.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. V poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red kakor vam je bil poslan z gradivom.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022.

Odbor bo predlog sprememb proračuna obravnaval na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora, v skladu s katerim se je matično delovno telo, v skladu s katerim lahko matično delovno telo svoje amandmaje vloži najkasneje dva dni pred sejo Državnega zbora ter se opredeli do predloga sprememb proračuna in do vloženih amandmajev.

Današnjo sejo odbora sem sklical v skladu s časovnim potekom obravnave, ki je bil dogovorjen na 120. seji Kolegija predsednika Državnega zbora dne 5. novembra letošnjega leta. Predlagatelj predloga sprememb proračuna je Vlada. K tej točki so vabljeni: Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za finance, Državni svet, Fiskalni svet, Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj in Sodni svet.

Kot dodatna gradiva smo prejeli mnenja zainteresiranih delovnih teles Državnega zbora, mnenje Državnega sveta z dne 13. oktobra, oceno Fiskalnega sveta z dne 15. oktobra, stališče Vlade do ocene Fiskalnega sveta z dne 21. oktobra, mnenje Sodnega sveta z dne 6. oktobra, stališče Vlade do mnenja Državnega sveta z dne 10. novembra, prejeli smo tudi dodatno mnenje Državnega sveta z dne 10. novembra, dopis in mnenje Vrhovnega sodišča z dne 6., 7. in 8. oktobra, pripombe Društva Asociacija z dne 8. oktobra, pripombe Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa z dne 11. oktobra, poziv Skupnosti občin Slovenije z dne 22. oktobra, pripombe Vrhovnega državnega tožilstva z dne 26. oktobra, pripombe s popravkom Inštituta 8. marec z dne 8. novembra, dopis Ustavnega sodišča z dne 8. oktobra in pripombe Državnotožilskega sveta z dne 10. novembra.

Pregled amandmajev, ki so bili vloženi k predlogu sprememb proračuna je v pripravi in ga boste prejeli poslanke in poslanci takoj, ko bo dokončan. Do iz tega roka za vložitev amandmajev, to se pravi, do 12. novembra letos, so kvalificirani predlagatelji vložili 55 amandmajev, 13 amandmajev je bilo nepravilno vloženih, trije amandmaji pa so bili umaknjeni. Odbor bo najprej razpravljal o predlogu sprememb proračuna v celoti, potem pa bo obravnaval vložene amandmaje. Vrstni red uvodnih predstavitev bo naslednji: Vlada, potem bodo predstavniki zainteresiranih delovnih teles predstavili mnenja, Državni svet, Fiskalni svet, odgovor Vlade na mnenje Fiskalnega sveta, Urad za makroekonomske analize in razvoj in Sodni svet.

Začenjamo torej s predstavnikom Vlade, ministrom za finance, gospodom Andrejem Šircljem. Izvolite prosim.