Govor

Robert Polnar

Hvala, gospod predsednik uprave.

Kolegice in kolegi, preden nadaljujemo, imam še eno pooblastilo, in sicer, poslanec Matjaž Nemec nadomešča poslanca Janija Prednika iz Poslanske skupine Socialni demokrati.

Sprašujem predstavnico Ministrstva za finance, državno sekretarko, Majo Hostnik Kališek, ali želi besedo? (Ne.) Ne, tako da, z uvodom smo končali. Gospe poslanke, gospodje poslanci, zdaj pa odpiram razpravo o pravkar podanem poročilu predsednika uprave SID banke. Kdo želi besedo? (Nihče.) Nihče ne želi besede, zato zaključujem razpravo.

Ugotavljam, da se je Odbor za finance seznanil s Poročilom o izvrševanju javnih pooblastil danih Slovenski izvozni in razvojni banki Ljubljana za leto 2020.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DOHODNINI.

Predlagatelj zakona je Vlada. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 104. seji, dne 7. maja letos oziroma Kolegij ni sprejel sklepa o tem, da se zakon obravnava po nujnem postopku. Vložena je bila zahteva za splošno razpravo, dne 19. maja, in na 26. seji Državnega zbora, dne 26. oktobra, je bil sprejet sklep o primernosti predloga zakona za nadaljnjo obravnavo. To se pravi, na podlagi splošne razprave.

K obravnavi te točke so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance in Zakonodajno-pravne službe. Prejeli smo tudi dodatna gradiva, in sicer, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 11. novembra, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 29. novembra, dva dopisa lokalnih skupnosti, dopise zainteresirane javnosti, to vse imate v gradivu, tega ne bom posebej bral, bistveno pa je, da je rok za vlaganje amandmajev potekel 25. novembra letošnjega leta, da je bilo vloženih niz amandmajev k različnim členom predloga zakona. Predlog zakona ima 30. členov, kakšen pa je pregled amandmajev, kolegice in kolegi, pa lahko vidite iz predloženega predloga amandmajev oziroma pregleda amandmajev, ki vam je bil prinesen na vaše klopi.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona. Kot ste videli, ravnokar, je naš poslanski kolega Luka Mesec pripravil en predlog. Zdaj mu dajem besedo, da ta predlog obrazloži.

Kolega Mesec, izvolite.