Govor

Dober dan. Lepo pozdravljeni. Je vključen mikrofon, se slišimo? Očitno niso še drugje vključili tako, da sedaj se pa slišimo.

Vse lepo pozdravljam seveda najprej članice in člane Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo. Imamo tri točke dnevnega reda.

Začenjam 37. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Branko Simonovič. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo namesto gospoda Jurija Lepa je z nami gospa Janja Sluga in namesto Soniboja Knežaka je z nami gospod Jani Prednik oba lepo pozdravljam in jima želim dobro delo na našem odboru na seji. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Dnevni red seje je naslednji:

1. točka – Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji. Zakon bomo obravnavali po skrajšanem postopku.

2. točka – Predlog zakona o spremembah Zakona o urejanju trga dela, druga obravnava,

3. točka – Predlog Zakona o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost, druga obravnava,

4. točka – Razno.

Preden preidem na 1. točko dnevnega reda naj povem še, da gospoda Aljaža Kovačiča nadomešča gospa Tina Heferle, ki jo tudi lepo pozdravljam.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Kot že rečeno bomo sedaj obravnavali Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o praznikih in dneva prostih dnevih v Republiki Sloveniji. Obravnavali bomo zakon po skrajšanem postopku. Gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer predlog zakona, nato pa smo objavili še mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide ter odziv in mnenje na predlog zakona Gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije, Obrtno podjetniško Zbornico Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Na sejo sem vabila skupino poslank in poslancev s prvopodpisano gospo Janjo Sluga, vabili smo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z nami je gospa državna sekretarja Mateja Ribič, ki jo lepo pozdravljam. Vabili smo Državni svet ter Zakonodajno-pravno službo. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 117. seji 5. 10. 2021 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo predlog zakona torej obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika. Kolikor vidim k predlogu ni bilo vloženih amandmajev in zato pričenjam z drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Sprašujem najprej ali želi besedo predlagatelj točke dnevnega reda gospa Janja Sluga?

Izvolite.

Beseda je vaša lahko predstavite stališče.