Govor

Nik Prebil

Hvala lepa tudi vam. S tem prehajamo na razpravo poslank in poslancev Odbora za zadeve Evropske unije. Želi kdo besedo. Ugotavljam, da ne in s tem razpravo zaključujem. Na glasovanje dajem najprej torej, prvo točko, glasovali bomo o vsaki točki posebej.

Predlog stališča Republike Slovenije do predloga Uredbe. Spoštovane kolegice in kolegi, ker so stališča daljša, jih, če se strinjate ne bi bral, zgolj samo uvod. Pri tem stališču Republika Slovenija načeloma podpira predlog uredbe Evropskega parlamenta in pa Sveta o ustanovitvi organa za preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma ter o spremembi uredb Evropske unije številka 1093/2009, 1094/2010 in številko 1095/2010.

Začenjam glasovanje. Glasovanje je končano.

Kdo je za? (5 članov.) Kdo je proti? (Nihče).

Ugotavljam, daje stališče k 1. točki dnevnega reda sprejeto in jo s tem tudi zaključujem.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O PREPREČEVANJU UPORABE FINANČNEGA SISTEMA ZA PRANJE DENARJA IN FINANCIRANJA TERORIZMA. Stališče Vlade in pa mnenje Državnega sveta smo slišali pri prvi točki, zato bi samo odprl razpravo, če želi slučajno še kdo razpravljati pri tej točki. Ugotavljam, da ne. Razpravo končujem in pa prehajamo na glasovanje. Ker je tudi ta predlog stališča daljši, če se strinjate ne bi bral v celoti in tako dajem na glasovanje predlog stališča kot je objavljen na četrti strani gradiva z dne 11. november 2021, k drugi točki dnevnega reda.

Začenjam glasovanje. Glasovanje je končano.

Kdo je za? (5 članov.) Kdo je proti? (Nihče).

Ugotavljam, daje stališče sprejeto.

S tem končujem 2. točko dnevnega reda. Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O INFORMACIJAH KI SPREMLJAJO PRENOSE SREDSTEV IN NEKATERIH KRIPTOSREDSTEV. Gre za prenovitev. Ker smo stališča oziroma predstavitev Ministrstva za finance slišali pri prvi točki in enako mnenje Komisije Državnega sveta, tudi tukaj odpiram razpravo, če želi kdo razpravljati. Ugotavljam, da ne in jo zaključujem. Na glasovanje dajem Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe, ki ga bom pa tokrat prebral: Republika Slovenija načeloma podpira Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o informacijah, ki spremljajo prenose sredstev in nekaterih kripto sredstev, v nadaljevanju, predlog uredbe, ki naj bi pravni red Evropske unije uskladil s posodabljanje FATF priporočilom št. 15. V trenutnem besedilu predloga uredbe ni določen datum začetka uporabe, zato bo treba določiti datum začetka uporabe in pri tem upoštevati datum sprejetja oziroma začetka uporabe predpisov na katere se besedilo predloga uredbe tudi sklicuje. To je AMLR, AMLD in MICA. Glede na besedilo FATF priporočilo številka 15 v zvezi z številko 16, pojasnjevalne določbe teh priporočil in smernice FATF v zvezi s ponudniki storitev virtualnih valut je treba upoštevati še, da predlog uredbe v zvezi s prenosi virtualnih sredstev določa nekatere izjeme, ki zaradi čezmejne narave prenosa virtualnih sredstev niso v skladu s FATF priporočilo. Iz trenutnega besedila predloga uredbe tudi ni povsem jasno ali ta zajema prenose virtualnih sredstev iz oziroma tako imenovane »unhost« denarnice, pri čemer so tudi ti prenosi zajeti v teh FATF priporočilih.

Začenjam glasovanje. Glasovanje je končano.

Kdo je za? (5 članov za.) Kdo je proti? (Nihče).

Ugotavljam, daje stališče k 3. točki dnevnega reda sprejeto.

Zaključujem 3. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O MEHANIZMIH, KI JIH MORAJO VZPOSTAVITI DRŽAVE ČLANICE ZA PREPREČEVANJE UPORABE FINANČNEGA SISTEMA ZA PRANJE DENARJA ALI FINANCIRANJE TERORIZMA IN RAZVELJAVITVI DIREKTIVE EVROPSKE UNIJE 2015/849. Kot rečeno smo tudi pri tej točki slišali predstavitev Ministrstva za finance in mnenje Komisije Državnega sveta, zato tudi tukaj odpiram razpravo, če želi kdo razpravljati. Ugotavljam, da ne in s tem razpravo zaključujem. Na glasovanje pa dajem Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga direktive, ki pa ga ne bi bral v celoti in prehajamo, spoštovane kolegice in kolegi, na glasovanje.

Začenjam glasovanje. Glasovanje je končano.

Kdo je za? (5 članov.) Kdo je proti? (Nihče).

Ugotavljam, daje stališče k 4. točki dnevnega reda sprejeto in jo s tem tudi zaključujem.

Hvala lepa sodelujočim pri tej točki.

Prehajamo na 5. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VZPOSTAVITVI SOCIALNEGA SKLADA ZA PODNEBJE. Gradivo k točki dnevnega reda je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, kot pristojnemu odboru in pa Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji je gradivo obravnaval na 51. nujni seji 24. novembra tega leta in sprejel mnenje, ki ste ga poslanke in poslanci prejeli. Prosim pa, gospoda Aleša Miheliča, državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, da nam predstavi tudi ta predlog uredbe in stališče Republike Slovenije. Izvolite, imate besedo.