Govor

Jani Ivanuša

Hvala lepa, predsedujoči, za besedo. Lep pozdrav vsem prisotnim, še posebej vsem gostom, ki so danes tukaj na seji.

V začetku bi najprej opravičil našega predsednika Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ker je v bistvu po zastrupitvi s hrano, je sedaj se ta zgodba razvila v pozitivno okužbo s koronavirusom. Tako, da on se je najbolj s tem zakonom ukvarjal, pa ga žal danes ni med nami.

V Slovenski nacionalni stranki smo že dlje časa opazovali, da je področje odpadkov vedno bolj pereča in tudi pomembna okoljska tema. Različne nevladne organizacije so že leta in leta opozarjale na dejstvo, da ljude vedno bolj onesnažujemo naše okolje. Bili smo priča tudi aktivistki, tej mladi Greti, ki je v bistvu ob petkih protestirala, nam vsem znana, seveda tudi še vedno deluje na tem področju. Njeno glavno sporočilo pa je bilo, da uničujemo okolje njej in njenim generacijam. Pred covidom-19 so podjetja, ki so se ukvarjala z odpadki, začela opozarjati na zmedo, ki je nastala na tem področju. Opozorili so, da če se nekaj ne bo nujno spremenilo, da se bomo začeli utapljati v smeteh. To je dejstvo.

Glede tega smo tudi v Slovenski nacionalni stranki bili mnenja, da si to področje zasluži poseben zakon. Po svojih najboljših močeh smo tudi spisali zakon in oddali, ko se nikomur drugemu mogoče ni zdelo smiselno. Pa vendar veseli smo, da smo s tem sprožili celo val upora. Veseli smo tudi, da mediji so se razpisali o tem zakonu. Nekateri so ga hvalili, nekateri pljuvali, saj veste, nikoli ne bo dobro. Veseli smo, da so se različne organizacije tudi oglasile in jasno opozorile na težave, ki jih imamo. Veseli smo tudi, da je Ministrstvo za okolje spisalo svojo različico. Upamo le, da bodo vse te pripombe, ki bodo podane na naš zakon, mogoče tudi upoštevane v zakonu od ministrstva. Mogoče naš zakon ni presežek, je pa vsekakor sprožil val, da smo se o tem začeli sploh pogovarjati. Preprogo, pod katero se je problematika odpadkov pometala, smo dvignili. Zdaj je čas, da pod njo pometemo in ne samo pokrijemo nazaj.

V glavnem, se bom pa še naprej oglašal, ko bomo sprejemali zakon. Hvala lepa za začetek.