Govor

Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi, vsi gostje. Pričenjam 34. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Opravičenih z današnje seje zaenkrat nimam. Na seji kot nadomestni člani pa sodelujejo: naš poslanski kolega Jani Ivanuša nadomešča poslanskega kolega Dušana Šiška iz Slovenske nacionalne stranke.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red s tremi točkami, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo. Zato je ta določen kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O RAVNANJU Z ODPADKI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo 8. 10. 2021 posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Zmagotom Jelinčičem Plemenitim.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 8. 10. 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 16. 11. 2021, mnenje Vlade z dne 11. 11. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 23. 11. 2021, mnenje Mestne občine Ljubljana z dne 8. 11. 2021, mnenje Občine Krško z dne 8. 11. 2021, mnenje Skupnosti občin Slovenije z dne 8. 11. 2021, mnenje Združenja mestnih občin Slovenije z dne 9. 11. 2021, stališče Zbornice komunalnega gospodarstva z dne 4. 11. 2021 in stališče Gospodarskega interesnega združenja centrov za ravnanje z odpadki SLOCERO z dne 9. 11. 2021. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k tej točki povabljeni: predlagatelj, skupina poslank in poslancev, v imenu predlagatelja Zmago Jelinčič Plemeniti; Ministrstvo za okolje in prostor; Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj; Zakonodajno-pravna služba; Skupnost občin Slovenije; Združenje občin Slovenije; Združenje mestnih občin Slovenje; Zbornica komunalnega gospodarstva.

V poslovniškem roku ni bilo vloženih amandmajev.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, na katerem bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona skupaj.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja, v imenu Slovenske nacionalne stranke poslanskemu kolegu Janiju Ivanuši.