Govor

Andreja Zabret

Ja, hvala za besedo.

Ja, zdaj smo slišali, da Vlada tega zakona ne podpira. Moram reči, da zakon je bil predstavljen tudi v Državnem svetu in smo tudi danes slišali, da ga podpira. Poleg tega ima široko podporo tudi Obrtno-podjetniške zbornice, Gospodarske zbornice, Kmetijsko gozdarske zbornice, Trgovinske zbornice, Združenja delodajalcev in tako naprej, zato res ne razumem, zakaj pravzaprav Vlada temu nasprotuje, me veseli, sicer, da je Vlada naredila en korak naprej. Kot sem že omenila, da je očitno naša pobuda spodbudila Vlado, da je stopila korak naprej in začela, poskušala to stvar uredit, vendar, res prepozno. Mi smo že v začetku oktobra dali pobudo, nič se ni zgodilo in zanimivo, ravno danes, ko imamo mi ta predlog zakona na mizi, pa je Vlada pripeljala svoj zakon. Kot po navadi tu se res ne morem drugače razlagati kot da ne vem treba je opozicijski zakon zavrniti in sprejeti koalicijskega, da bomo mi ta zakon sprejeli ne pa zakon opozicije. Konec koncev res ni pomembno kdo ta zakon sprejme oziroma kdo ta predlaga, v katerem zakonu pomembno je, da se ta zakon čim prej sprejeme, ker so samozaposleni, družbeniki in kmetje v velikih stiskah, ko ne dobijo za čas karantene nobenega nadomestila. Poleg tega lahko potencialno širijo okužbe, kar ni nikomur v interes in vemo, da številke okužb eksponentno naraščajo in da smo v zelo zelo težki situaciji, zato je toliko bolj pomembno, da se ta zakon sprejme čim prej.

Če bo to v PKP 10 jaz ne vem kdaj bo ta zakon sprejet. Veljati bo začel verjetno s 1. 1. 2022 to pomeni še dobra 2 meseca mi imamo pa na razpolago, da ta zakon sprejmemo danes, v sredo imamo izredno sejo se zakon sprejme še na redni seji oziroma izredni in bo lahko začel zelo hitro veljati in s tem poskrbimo tudi za preprečevanje nadaljnjih širitev okužb.

Kar se tiče pripomb Vlade bi samo oziroma očitkov bi samo na kratko se odzvala. Sedaj Vlada pravi, da je predlog zakona pomanjkljiv v delu, ki se nanaša na zagotavljanje proračunskih sredstev za izvedbo ukrepa. Sedaj prepričana sem pravzaprav tukaj gre za minorni znesek okoli 2 milijona evrov seveda je vse odvisno koliko bo teh karantenskih odločb izdanih, ampak znesek je res minorni in če pogledamo, daje Vlada sprejela pa ne, da se z določnimi ukrepi ne strinjamo, ampak samo včerajšnji PKP 10 predstavlja 180 milijonov finančnih posledic. Notri je pač tudi nekaj ukrepov, za katere so morda predvolilni bombončki tukaj pa govorimo o 2 milijonih, ki je zelo pomemben zakon pa se Vlada sklicuje, da je problem zagotavljanja proračunskih sredstev.

Kar se tiče očitka, da zakon ni izvedljiv z vidika državnih pomoči in vsaj sporočilo komisije začasni okvir ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu velja le do 31. decembra 2021 je ta zadeva tudi lahko rešljiva danes. Namreč lahko na podlagi tega ukrepa zakon velja le do 31. 2021. Predlagam, da ga lahko amandmiramo, prekinemo sejo za pol ure in se pripravi amandma in to zadevo uredimo. V naslednjem letu se pravi za naslednjo polovico leta pa tudi kot sem že omenila mislim, da ne bi bila težava, da se ta sredstva financirajo iz proračuna.

Kar se tiče nove novele PKP 10, s katero opravičujete, da zaradi tega zavračate izmed drugim tudi ta zakon, za katerega trdim, da je dober in da je dobra rešitev takoj izvedljiva tudi usklajen je z Zakonodajno-pravno službo sem res vesela sicer vseeno, ampak me zanima kaj bo drugačen v tej vsebini vaš zakon drugačen kot naš, kaj bo boljše reševal? Naš zakon pravzaprav še dodaja eno dodatno vrednost, ker podaljšuje tudi povračilo izplačila plače za zaposlene do 30. 6. 2022, kar pomeni, da tudi izenačujemo pravice. Poleg tega pa kot sem že omenila je prav časovna komponenta zelo pomembna po našem mnenju, da ta zakon lahko sprejmemo oziroma lahko začne veljati zelo hitro. Ta PKP 10 pa ne vem točno kdaj bo začel veljati niti ga nismo še videli in ne vemo kaj predlog vsebuje. Tako da vseeno morda apeliram na poslance. Zdaj nenazadnje no še to bi morda omenila, ta isti predlog zakona, ki ga to vsebino, so koalicijski poslanci že enkrat podprli, ker gre za popolnoma isto rešitev kot v PKP 5. Tako da res ne vidim razloga, zakaj se ta predlog ne bi podprl in vsi skupaj naredimo nekaj dobrega. Tako da apeliram na poslance, da ta zakon podprejo in imamo eno zadevo morda že rešeno.

Hvala.