Govor

Danijel Kastelic

Spoštovana predsednica, hvala za besedo. Spoštovani članice in člani odbora za zdravje.

Skratka Odbor za delo, socialno varstvo, zdravstvo, delo in invalide Državnega sveta je predlog obravnaval na 75. seji in predlog podprl.

Komisija za socialno varstvo ugotavlja, da je po pojasnilu predlagatelja ključni cilj predloga zakona zagotoviti enako obravnavo zaposlenih oseb s pogodbami o zaposlitvi in samozaposlenih oseb ter hkrati prispevati k večjemu preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Tako se predlaga, da se zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva vključi v ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otrok po zgledu enkrat že veljavnega ukrepa iz petega paketa interventnih zakonov, povezanih s Covid-19.

Prav tako, na komisiji smo bili seznanjeni tudi z mnenjem Vlade. Vlada pojasnjuje, da predlagana ponovna uzakonitev ukrepa ni izvedljiva z vidika državne pomoči, saj je sporočilo Komisije Evropske unije začasni okvir za ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu ob izbruhu Covid-19, ki je podlaga za priglasitev državne pomoči, le ta velja do 31. 12. letošnjega leta.

Prav tako smo bili seznanjeni s stališčem Kmetijsko gozdarske zbornice in Obrtno-podjetniške zbornice, ter poročilom zainteresirane Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije podpirajo predlog, saj izenačuje kmete in samostojne poklice z ostalimi skupinami, enako tudi Obrtno-podjetniška zbornica predlogu izraža podporo, kjer že ves čas opozarjajo na neenakopravno obravnavo samozaposlenih v razmerju do zaposlenih, v primeru odrejene karantene in višje sile.

Kot pristojna Komisija Državnega sveta, smo seznanjeni tudi z stališčem zainteresirane Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki predlog zakona podpira in meni, da sprememba zakona v zvezi z nadomestili izgubljenega dohodka zaradi karantene oziroma višje sile, kot je po vzoru ureditve, predlaga predlagatelj, nujna. Hkrati zainteresirana komisija izpostavlja, da so kmetje pri sprejemanju tovrstnih ukrepov velikokrat prezrti, s čimer se je strinjala tudi matična komisija, ki, kot rečeno, predlog zakona podpira.

Hvala za pozornost.