Govor

Robert Cugelj

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke in poslanci.

V predlogu zakona o dopolnitvah zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki se nanaša na pravico do delne povrnitve izgubljenega dohodka za samozaposlene, družbenike in kmete zaradi nezmožnosti opravljenega dela zaradi karantene in višje Ministrstvo za zdravje v imenu Republike Slovenije sporoča njeno mnenje.

Vlada je z dne 18. 11. sprejela mnenje, da ne podpira predloga Zakona o dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki ga je predlagala skupina poslank in poslancev. Ukrep ni izvedljiv z vidika državnih pomoči in ukrepe za to področje gospodarstva. Gre za materijo pomoči v gospodarstvu in zato ta materija ne rešuje in zato se ta materija ne rešuje z Zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu in je treba to materijo reševati v okviru novega interventnega zakona, ki ga je Vlada Republike Slovenije pripravila in ki bo celovito naslovil in reševal vse težave, ki so nastale s hitrim širjenjem virusa SARS-CoV-2. Poleg tega pa je predlog zakona pomanjkljiv v delu, ki se nanaša na zagotavljanje proračunskih sredstev za izvedbo ukrepa.

Dodatno navajam, da je vlada Republike Slovenije na 103. redni seji z dne 18. 11. sprejela predlog Zakona za omilitev posledic po epidemiji in ga 19. 11. poslala Državnemu zboru. Predlog Vlade med drugimi ukrepi v 47. do 51. členu celovito ureja povrnitev izgubljenega dohodka samozaposlenim, družbenikom, ustanoviteljem zadruge ali zavoda in kmetom zaradi karantene na domu ali višje sile v zvezi z njegovimi otroki, zaradi katerih ni bilo mogoče opravljati dejavnosti, pri čemer je upravičeno obdobje od 1. 7. do 31. 12. 2021 in višina proračuna največ 750 evrov na mesec, ki se na podlagi vložene vloge pri FURS-u do 15. 1. 2022 izplača do 15. 2. 2022.

Hvala za pozornost.