Govor

Dober večer!

Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam. Lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo.

Vem, da je ura že pozna, da smo vsi že malce utrujeni. Zasedanja potekajo že od zjutraj. Jutri nadaljujemo s 16 ur dolgo interpelacijo, tako da sem prepričana, da bomo danes kot zainteresirano delovno telo, vendarle strnili svoje misli in povedali tisto, kar je bistveno oziroma kar je vezano na Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ne pa o zakonu, bom rekla, v celoti, kajti to boste lahko razpravljali na Odboru za zdravje, kot matičnemu delovnemu telesu, tukaj pa se bomo osredotočili na vsebine, ki so vezane na socialna vprašanja.

Sedaj pa, torej začenjam 64. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in vas obveščam, da na seji, kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Aleksandra Reberška je z nami gospa Iva Dimic, namesto gospe Tadeje Šuštar Zalar je z nami gospod Andrej Černigoj, namesto gospoda Soniboja Knežaka je z nami gospod Dejan Židan in namesto gospoda Aljaža Kovačiča je z nami gospod Jože Lenart. Vse lepo pozdravljam in jim želim dobro delo na našem odboru.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora, in sicer, Predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, je torej določen dnevni red seje takšen, kot je bil predlagan s sklicem.

Smo torej pri 1. IN EDINI – TOČKI DNEVNEGA REDA.

Kot že rečeno, bomo obravnavali Zakon o dolgotrajni oskrbi in sicer, kot zainteresirano delovno telo. Matično delovno telo v tem primeru je Odbor za zdravstvo, kjer se bo odvila ključna razprava, kjer se bo tudi vlagalo amandmaje in tako naprej. Gradivo, predlog zakona in ostalo gradivo, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo sem vabila Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; z nami je gospod državni sekretar Cveto Uršič, ga lepo pozdravljam. Vabili smo Ministrstvo za zdravje; z nami je državna sekretarka, gospa Alenka Forte, ki jo tudi lepo pozdravljam. Vabili smo Zakonodajno-pravno službo, Državni svet; z nami je gospod Dane Kastelic. Vabili smo Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Socialno zbornico Slovenije, torej sekcijo družinskih pomočnikov, Inštitut za socialno varstvo Republike Slovenije, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje; z nami je direktor gospod Papež, Srebrno nit, Združenje za dostojno starost, Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju »Vesele nogice«, Svet za invalide Republike Slovenije, Društvo Svetloba ter Društvo študentov invalidov Slovenije.

Odbor je v skladu s prvim odstavkom 41. člena Poslovnika Državnega zbora, torej tisti, ki to obravnava danes kot zainteresirano delovno telo.

Ker predlog zakona torej naš odbor obravnava kot zainteresirano delovno telo, se bomo torej omejili na razpravo o vsebini, ki so vezane na tiste člene, ki se nanašajo na delovno področje našega odbora.

In najprej uvodoma dajem besedo predstavniku predlagatelja, to je državni sekretar, ki je na Ministrstvu za zdravje, gospe Alenki Forte.

Izvolite gospa Forte, beseda je vaša, da predstavitev predlog zakona v celoti. Izvolite.