Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, dobro jutro. Pričenjam 41. sejo Odbora za finance. Zadržana sta in se današnje seje ne moreta udeležiti poslanec Marko Bandelli in poslanka Andreja Zabret. Prejel pa sem nekaj pooblastil, in sicer poslanka Nada Brinovšek nadomešča poslanca Jureta Ferjana iz poslanske skupine SDS, poslanec Leon Merjasec nadomešča poslanca Franca Rosca, ravno tako iz poslanske skupine SDS in poslanka Karmen Furman nadomešča poslanko Karmen Kozmus Ferjan, tudi iz poslanske skupine SDS. S sklicem seje ste prejeli dnevni red odbora, predlogov v zvezi z dnevnim redom nisem sprejel.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O MEHANIZMIH, KI JIH MORAJO VZPOSTAVITI DRŽAVE ČLANICE, ZA PREPREČEVANJE UPORABE FINANČNEGA SISTEMA ZA PRANJE DENARJA ALI FINANCIRANJE TERORIZMA IN RAZVELJEVITVI DIREKTIVE EU 2015/849. Gradivo za vse štiri današnje točke dnevnega reda smo prejeli od vlade 11. novembra letos. Na podlagi 1. odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije. Predlagatelj tega stališča in stališč pri vse ostalih treh točkah dnevnega reda je vlada. Odbor bo kot matično delovno telo predloge stališč obravnavalo na podlagi 2. odstavka 154.h člena Poslovnika državnega zbora, svoja poročila pa bo posredoval pristojnemu odboru, to je odboru za zadeve Evropske unije. K vsem štirim točkam dnevnega reda so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance.

Pri prvi točki smo torej, vabim, da dopolnilno obrazložitev predloga stališča predstavi državna sekretarka na Ministrstvu za finance, gospa Maja Hostnik Kališek. Izvolite prosim.