Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 24. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani: Brane Golubović, Violeta Tomić, dr. Matej Tašner Vatovec, Janja Sluga in Franc Jurša. Po pooblastilu pa Janez Moškrič nadomešča poslansko mesto SDS. In pa še eden, mag. Andrej Rajh nadomešča Mašo Kociper.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, sklep o pravici nadomeščanja poslanke Državnega zbora, ki opravlja funkcijo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red seje takšen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA SKLEPA O PRAVICI NADOMEŠČANJA POSLANKE DRŽAVNEGA ZBORA, KI OPRAVLJA FUNKCIJO DRŽAVNE SEKRETARKE V KABINETU PREDSEDNIKA VLADE.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora pri EPA. Na sejo sem povabil gospo Karmen Kozmus Ferjan, kandidatno za poslanko in Državno volilno komisijo.

Uvodna pojasnila. Državni zbor se je na 27. redni seji, 15. 11. 2021 seznanil z odstopom poslanca Ljuba Žnidarja. Poslanec Ljubo Žnidar je funkcijo poslanca opravljal namesto poslanke Jelke Godec, ki opravlja funkcijo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade. Državna volilna komisija je Državnemu zboru posredovala sklep o pravici nadomeščanja poslanke Državnega zbora, ki opravlja funkcijo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade, s katerim je ugotovila, da v času, dokler poslanka Jelka Godec opravlja funkcijo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade, opravlja funkcijo poslanke Državnega zbora Karmen Kozmus Ferjan, rojena 24. 2. 1985, stanujoča Delavska ulica 16, Celje. Prejeli smo tudi izjavo predstavnika liste kandidatov Slovenske demokratske stranke v 5. volilni enoti za volitve poslancev v Državni zbor, ki so bile 3. 6. 2018, iz katere izhaja, da se odpoveduje pravici do pritožbe na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor zoper sklep Državne volilne komisije o pravici nadomeščanja poslanke Državnega zbora. Ugotavljamo tudi, da v zakonskem roku, to je do seje Mandatno-volilne komisije ni bila vložena nobena pritožba na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor. Mandatno-volilni komisiji je bilo predloženo tudi potrdilo Državne volilne komisije, iz katerega izhaja pravica Karmen Kozmus Ferjan do opravljanja funkcije poslanke namesto poslanke, ki opravlja funkcijo državne sekretarke.

Želi kdo od članic oziroma članov Mandatno-volilne komisije razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo. Ugotavljam, da pravica Karmen Kozmus Ferjan do opravljanja funkcije poslanke namesto poslanke, ki opravlja funkcijo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade, ni sporna.

V skladu s 13. in 17. členom Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi tretjega odstavka 82. člena Ustave, 14. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom in 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep. V času, dokler poslanka Jelka Godec opravlja funkcijo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade, opravlja funkcijo poslanke Državnega zbora od današnjega dne Karmen Kozmus Ferjan, rojena 24. 2. 1985, stanujoča Delavska ulica 16, Celje.« Pričenjamo z glasovanjem.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda in tudi 24. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Hvala lepa.