Govor

Začenjam 19. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne, posebej državnega sekretarja Ministrstva za obrambo Uroša Lampreta, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša, in ostale vabljene!

Imamo nekaj pooblastil za nadomeščanje, in sicer: Tina Heferle nadomešča Marjana Šarca, Mojca Žnidarič nadomešča Moniko Gregorčič in Blaž Pavlin nadomešča Andreja Černigoja.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda: 1. predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 (EPA 2210-VIII),

1. vprašanja in pobude članov odbora.

Ker nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O SPREJETJU PREDLOGA RESOLUCIJE O SPLOŠNEM DOLGOROČNEM PROGRAMU RAZVOJA IN OPREMLJANJA SLOVENSKE VOJSKE DO LETA 2035 (EPA 2210-VIII).

Predlog je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Miho Kordišem.

K obravnavi te točke dnevnega reda so bili vabljeni: Miha Kordiš v imenu predlagateljev, mag. Matej Tonin, minister za obrambo, generalmajor Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, Zakonodajno-pravna služba, Urad predsednika Republike Slovenije in Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije.

Članice in člani odbora ste se seznanili z naslednjim gradivom: s Predlogom Poslanske skupine Levica za razpis posvetovalnega referenduma, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, z mnenjem Vlade Republike Slovenije z dne 18. 11. 2021, ki je prav tako objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 16. novembra 2021, tudi objavljenim na spletnih straneh Državnega zbora. Dne 26. novembra 2021 ste prejeli tudi amandma Poslanske skupine Levica Mihe Kordiša, ki ga štejemo kot spremembo referendumskega vprašanja. Naj torej poudarim, da je predlagatelj spremenil referendumsko vprašanje, vendar bo odbor sedaj, ko smo v prvi fazi, razpravljal in po končani razpravi glasoval o naslednjem predlogu sklepa: »Odbor za obrambo meni, da je Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 primeren.« To je ta sklep. Torej, na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora odbor zgolj glasuje in sprejme mnenje, ali je podan predlog primeren ali ni. To mnenje odbora pa za Državni zbor ni zavezujoče. V primeru, da Državni zbor sprejme sklep o razpisu predlaganega referenduma, odbor obravnava in pripravi predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma. In šele v tej fazi je možno amandmiranje predloga odloka.

Predno pa grem na razpravo, imam še nekaj pooblastil. Poslanec Primož Siter bo na seji nadomeščal poslanca Boštjana Koražijo, poslanec Franc Rosec bo na seji nadomeščal Marijana Pojbiča, poslanec Leon Merjasec pa bo na seji nadomeščal poslanca mag. Branka Grimsa.

Prehajamo torej na … Še to naj povem. Zaradi virusa vsako uro bomo malo prezračili ta prostor, ker smo v najmanjši sobi.

Prehajamo torej na razpravo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035.

Sprašujem, če želi predstavnik predlagatelja dodati dodatno obrazložitev.

Izvolite, kolega Kordiš. Beseda je vaša.