Govor

Cenjeni kolegi, spoštovani gostje, pričenjam 35. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne prav lepo pozdravljam. Ker je to današnja naša prva seja v letu 2022, ki je pred nami, želim vsem srečno, pogumno in predvsem zdravo leto 2022.

Spoštovane kolegice, obveščam vas, da opravičil za današnjo sejo zaenkrat ni. Imamo pa eno pooblastilo, naša poslanska kolegica Mojca Škrinjar nadomešča Borisa Doblekarja iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem ste prejeli dnevni red s tremi točkami, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA DRUGO OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SANACIJI V PRETEKLOSTI ONESNAŽENEGA OKOLJA NA OBMOČJU MESTNE OBČINE CELJE V CELJSKI KOTLINI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo poslala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano poslansko kolegico Janjo Sluga.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 19. 10. 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 28. 12. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 6. 1. 2022, pismo podpore staršev otrok vrtca Anice Černejeve in vrtca Zarja z dne 10. 1. 2022, stališče Cinkarne Celje d.d. z dne 11. 1. 2022, mnenje Borisa Šuštarja z dne 11. 1. 2022, ki ga je zaradi varovanja osebnih podatkov poslanke in poslanci ste prejeli v varnostni predal, pripombe Civilne iniciative za Volgajno z dne 12. 1. 2022 ter mnenje vlade k predlogu zakona z dne 12. 1. 2022. V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin nepovezanih poslancev, LMŠ, SD, SAB k 3., 4., 7. in 8. členu k predlogu amandmajev, danes je pa bil vložen amandma še k 2. členu. Vsa navedenega gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: predlagatelj skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Janja Sluga, Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Mestna občina Celje, Cinkarna Celje d.d., Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zakonodajno-pravna služba ter večje število strokovnjakov posameznikov, ki so poznavalci problematike, ki je obravnavana v predlogu zakona.

Prehajamo na obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih amandmajih k predlogom členov, o členih predloga zakona.

Besedo dajem predstavnici predlagatelja, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona, poslanski kolegici Janja Sluga.

Gospa Sluga, izvolite.