Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 34. sejo Odbora za pravosodje.

Na začetku seje vas prosim, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Prav tako članice in člane odbora prosim, da preverite če imate s seboj prenosne identifikacijske kartice za glasovanje. Imam eno pooblastilo, in sicer Karmen Kozmus Ferjan na današnji seji Odbora za pravosodje nadomešča mag. Dejana Kaloha iz Poslanske skupine SDS.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SODNIH TAKSAH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 1. 10. 2021 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 17. 11. 2021, in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 30. 11. 2021.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, in Vrhovno sodišče sta se za današnjo sejo opravičila, Notarska zbornica Slovenije, Odvetniška zbornica Slovenije in Državno odvetništvo. V poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi.

S tem pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovali o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Vidim, da ne. Zato dajem besedo predstavniku Vlade, državnemu sekretarju na Ministrstvu za pravosodje Zlatku Rateju za dodatno obrazložitev členov zakona. Izvolite.