Govor

Vse članice in člane odbora in vabljene ter vse ostale prav lepo pozdravljam!

Pričenjam 28. redno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Robert Polnar, član odbora, na seji pa kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo, in sicer kolega Mihael Prevc, ki nadomešča Andreja Černigoja, kolegica Alenka Jeraj, ki nadomešča kolega Branka Grimsa in pa kolega Jožef Lenart, ki nadomešča mag. Eleno Zavedlav Ušaj.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora, in sicer se glasi Predlog zakona o spremembi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, skrajšani postopek, EPA2145-VIII. Predlog zakona o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, skrajšani postopek EPA 2129-VIII in pa Predlog zakona o debirokratizaciji, druga obravnava EPA 1759-VIII. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Smo pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O SISTEMU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU, SKRAJŠANI POSTOPEK. V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, pripombe Aktiva ravnateljev dvojezičnih vzgojno-izobraževalnih zavodov. K tej točki dnevnega reda so vabljeni predlagatelj prvopodpisani kolega Ference Horváth, Ministrstvo za javno upravo, Državni svet Republike Slovenije in pa Zakonodajno-pravna služba. Dodatno sem k tej točki dnevnega reda povabil še ravnateljico dvojezične srednje šole Lendava Silvijo Hajdinak Prendel in ravnatelja srednje šole Pietro Coppo Alberta Šerjanija. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v četrtek, 25. 11., v poslovniškem roku pa so amandma vložile poslanske skupine SDS, NSi in SMC in sicer k 1. členu predloga zakona. Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena Poslovnika ob koncu razprave glasujemo o obeh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne. Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predlagatelj predloga zakona podati dopolnilno obrazložitev k posameznim členom predloga zakona? Gospod Ferenc Horváth, izvolite, beseda je vaša.