Govor

Jože Podgoršek

Predsedujoči, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani gostje.

Nebi se dotikal poročila samega delovanja družbe, ker je direktor že to predstavil in tudi bistveno bolje poznajo te poslovne podatke kot jih poznamo na ministrstvu. Bi pa vendarle se dotaknil družbe tudi z drugega zornega kota. Nekajkrat smo se že o družbi Slovenski državni gozdovi pogovarjali tukaj na tem odboru. In vendarle lahko tudi na podlagi današnjega dnevnega reda te seje ugotavljamo, da sem izjemno vesel in lahko poudarim, da je bila ena od prvih nalog, ko sem prišel na ministrstvo v funkcijo ministra, da se dogovorimo za začetek forenzike. In 11. novembra lansko leto je bil objavljen razpis za to forenziko, o kateri bomo danes govorili. Naredila jo je družba Ernst & Young, zaključila 2. marca. Naj dodam, da je tudi priporočila že obravnavala tudi Vlada Republike Slovenije, naložila poslovodstvu pripravo akcijskega načrta za izpolnjevanje priporočil in tudi ta priporočila že sprejela na vladi. Podrobnosti verjetno v zaprtem delu te seje.

Naj dodam še, da ravno tako izvaja svoj skrbni pregled tudi Računsko sodišče v družbi Slovenski državni gozdovi. Ravno tako sva se z gospodom direktorjem govorila praktično tudi po njegovem imenovanju bolj kot ne takoj, da se pripravijo notranji procesi za sistem nadzora - nadzora nad izvajanjem del, nadzora nad izvajanjem prodaje in tako naprej. In lahko tukaj res na nek način podam to informacijo, da so že narejeni prvi resni koraki v tej smeri, in sicer tako samo sledenje tovornjakov, tako njihovih lastnih kot tudi pogodbenikov, kot tudi preverjanje sečišč in tako naprej. Nenazadnje smo se zelo veliko okoli preverjanja sečišč in zaključnih del pogovarjali, če se spomnimo, tudi v Državnem zboru na poslansko vprašanje gospoda Nemca glede trnovskega gozda. In menim, da smo se tudi na tem trnovskem gozdu nekaj naučili in na podlagi tega družba sama izvaja bistveno bolj temeljite preglede / nerazumljivo/ samih delovnih mest, sečišč, torej tam, kjer se izvaja sečnja in spravilo. In tudi inšpektorat izvaja dodatne aktivnosti tako za preverjanje same sečnje, ali je sečnja skladno z odkazili in tudi glede samega gozdnega reda. In ocenjujem, da v tem delu je bil zagotovo narejen dodaten napredek. Ravno tako z veseljem ugotavljam, da smo v tem času dobili tudi enoten predlog opozicije za predstavnika v nadzornem svetu. In ko smo ta enotni predlog dobili, smo v najkrajšem možnem času tudi na vladi imenovali predstavnika opozicije v Nadzornem svetu družbe Slovenski državni gozdovi.

Dodal bi še, da me izjemno veseli, da se je družba lotila tudi drugačnih načinov prodaje. Ravno v teh dneh poteka t.i. dražba najboljših gozdno-lesnih sortimentov, s čimer bomo zagotovo lahko dosegli boljše finančne učinke, kajti nekateri gozdno-lesni sortimenti se bodo zagotovo prodali po višjih cenah kot bi se sicer. In to zagotovo pozitivno spodbuja, deluje ne samo na družbo, ampak tudi na vse ostale lastnike gozdov, da vendarle vemo, da biti lastnik gozda ne pomeni samo, da greš posekati takrat, ko je nekaj treba posekati, ampak da izvajaš tudi gozdno-gojitvena dela, s čimer vendarle na koncu dosežeš takšne gozdno-lesne sortimente, ki jih lahko prodaš bo bistveno višji, po dodani vrednosti. Torej biti lastnik gozda ne pomeni samo sečnja, ampak vse, marsikaj tudi drugega.

Naj dodam še morda zadnji stavek. Izjemno me veseli, da smo se s pomočjo te družbe in s pomočjo dogovora z Ministrstvom za gospodarstvo končno lotili tudi lesnih centrov. In temu obeta, da gremo v pravo smer, nakazuje tudi razpis za javno-zasebno partnerstvo za izgradnjo lesnih centrov. In pričakujemo nezavezujoče ponudbe zaenkrat, potem v začetku drugega leta pa gremo proti zavezujočim ponudbam.

Torej iz tega zornega lahko trdim, da je poslovodstvo, aktualno poslovodstvo izvedlo kar nekaj koraki v smeri spremljanja, zagotavljanja večje sledljivosti, bolj odgovornega gospodarjenja z gozdovi v lasti Republike Slovenije. Že prejšnje poslovodstvo pa tudi je naročilo že forenzični pregled. Mimogrede, forenzični pregled je bil narejen za obdobje od 1. 7. 2016 do 30. 9. 2020. In iz tega zornega kota sem prepričam, da bomo na podlagi vseh priporočil, mnenj, tudi Računskega sodišča, ko bo zaključilo, in tako naprej, prišli do situacije, ko bomo lahko še bistveno bolj zaupali družbi v duhu njenega gospodarjenja z gozdovi v lasti Republike Slovenije. Verjamem, da so to procesi v pravo smer, v pravo smer tega, kar se tudi večkrat na našem odboru pogovarjamo. In tudi verjamem, da bomo s to smerjo tudi dosegli bolj učinkovito gospodarjenje z gozdovi v lasti Republike Slovenije.

Prepričan pa sem, da bodo tudi danes zagotovo mnenja zelo zanimiva, pobude zelo zanimive. In v enem delu, ko bom z vami, se tudi veselim vseh teh razprav.

Hvala lepa.