Govor

Robert Tomazin

Okej, pardon. Hvala za opozorilo.

Poročilu pa je družba priložila tudi letno poročilo družbe Slovenski državni gozdovi za leto 2020, ki ga je potrdila tudi skupščina družbe v mesecu avgustu.

Konec leta 2020 je znašala površina državnih gozdov 239 tisoč hektarjev. Varovanih gozdov je bilo 21 tisoč 232, gozdnih rezervatov pa 5 tisoč 974. V letu 2020 je družba Slovenski državni gozdovi posekala približno milijon 140 tisoč kubikov lesa, od tega je bilo sanitarnega poseka 35 %. Prihodki od prodaje so znašali približno 65 milijonov evrov, dobiček je znašal 7,5 milijonov evrov. Prodaja po dolgoročnih pogodbah v odstotkih je znašala 57 %. Naložbe v družbi so znašale 3,4 milijona evrov. Konec leta 2020 je bilo v družbi zaposlenih 300 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala 75 tisoč 969 evrov.

Skladno z Zakonom o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije so navedeni nekateri cilji.

In sicer od upoštevanja načel trajnostnega, večnamenskega in sonaravnega gospodarjenja z državnimi gozdovi, dosegati čim večji donos in kakovost gozdno-lesnih sortimentov. Finančni podatki in kazalci potrjujejo, da je družba poslovala donosno in uspešno. V gozdni sklad je vplačala 10,8 milijonov evrov ter dosegla 9,1 milijona evrov dobička pred obdavčenjem.

Cilj 2, prispevati k vzpostavitvi in razvoju gozdno-lesnim verig, promociji in lesnih proizvodov ter oblikovanju zelenih delovnih mest. skozi prodajo lesa smo prioritetno sledili vsem ciljem, ki jih ima družba pri zagotavljanju kvalitetne gozdno-lesne verige, in izvajali po sklenjenih dolgoročnih pogodbah prodajo lesa, ki smo jo sklenili z domačimi predelovalci lesa. V okviru hčerinskega podjetja družbe Snežnik smo dodajali vrednost lesu iz državnih gozdov ter z njim razvijali delovanje prvega centra za zbiranje in predelavo lesa.

Dolgoročno povečevati površino državnih gozdov. Za Republiko Slovenijo smo v letu 2020 povečali površino državnih gozdov za skupaj 2 tisoč 303 hektarje, kar je tako rekoč tisoč hektarjev več od načrtovanih tisoč 200 hektarjev. Povečevali smo lastništvo državnih gozdov v kompleksih, kjer je površina nad 5 hektarjev, lastništvo v varovalnih gozdovih, v gozdovih s posebnimi nameni, v gozdovih na zavarovanih območjih ter gozdovih v obmejnem pasu.

Cilj 4, prispevati k doseganju ciljev razvoja podeželja, zlasti ohranjanja kmetij in podeželja v gorskem in hribovitem svetu z omejenimi možnostmi gospodarjenja. Z oblikovanjem primernih pogojev za izvajanje storitev v gozdovih smo začeli vzpostavljati ugodnejše okolje z omogočanje dela gorskim kmetijam, gospodarjenje po že sklenjenih koncesijah, ki jih imamo sklenjene z gorskimi kmetijami, smo izpeljali skladno z veljavnimi pogodbami. Pri tem lahko navedem, da smo v letu 2021 naredili pomemben korak naprej, saj so bile potrjene zakonodajne podlage, na osnovi katerih bomo gorskim kmetijam omogočali tudi večji prihodek oziroma lažje sodelovanje pri javnih razpisih.

Cilj 5, prispevati k doseganju ciljev ohranjanja narave, zlasti k doseganju ciljev območij Natura 2000 in zavarovanih območjih. Pri gospodarjenju z državnimi gozdovi smo upoštevali usmeritve s področja ohranjanja narave in gospodarjenja prilagodili tem zahtevam.

Cilj 6, na področju gozdov, gozdarstva in lesarstva omogočati usposabljanje strokovnega osebja ter podpirati izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo. Družba je v letu 2020 omogočala izvedbo praktičnega pouka in terenskih vaj izobraževalnim institucijam, ki se v svojem programu navezujejo na gozdarstvo. V sodelovanju z Zavodom za gozdove smo omogočili dijakom in študentom študentsko delo, pri katerem so se spoznavali s pripravo vseh del, tako od letnega načrta poseka, vlaganj v gozdove, poseka in spravila do prodaje.

In cilj 7, izvajati prodajo lesa na panju v minimalnem obsegu. Količina prodanega lesa na panju je bila resnično minimalna v letu 2020 in je znašala 309 kubikov, kar je 3 promile prodanih količin lesa.

Morda toliko za uvod. Še pomembnejši dogodki v letu 2020 kar se tiče poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi.

In sicer družba je imela imenovano novo poslovodstvo v mesecu maju leta 2020. Nadzorni svet je odpoklical dotedanje poslovodstvo in imenoval začasno poslovodstvo. Ter razmere, v katerih je družba poslovala v letu 2020, so bile zaznamovane z epidemijo covid.

Toliko na hitro, bom rekle, skrčeno. Za vsa vprašanja smo pa tukaj za vas danes na voljo.

Hvala lepa.