Govor

Edvard Paulič

Spoštovani, pričenjam 34. sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in prav lepo pozdravljam vse vabljene in ostale prisotne.

Obveščam vas, da so se za današnjo sejo opravičili naslednje članice in člani odbora: Branko Simonovič, Violeta Tomić in pa Boštjan Koražija.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Pod točko 1 letno poročilo družbe Slovenski državni gozdovi o doseganju ciljev gospodarjenja z državnimi gozdovi za leto 2020 in pod točko 2 pobude in vprašanja članov odbora. Ker do včeraj do 12. ure nisem prejel predloga za razširitev dnevnega reda oziroma za umik katere od točk dnevnega reda, je dnevni red določen kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE POROČILO DRUŽBE SLOVENSKI DRAŽVNI GOZDOVI O DOSEGANJU CILJEV GOSPODARJENJA Z DRŽAVNIMI GOZDOVI ZA LETO 2020.

Odbor je matično delovno telo, poročilo pa obravnavamo na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Zakon o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije v 31. členu določa, da družba enkrat letno, najpozneje do 31. oktobra, Državnemu zboru pošlje letno poročilo o poslovanju v preteklem letu, ki temelji na prikazu doseganja ciljev gospodarjenja z državnimi gozdovi iz tega zakona.

K obravnavi te točke sem vabil Slovenske državne gozdove, Vlado, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kmetijsko-gozdarstvo zbornico Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, lovstvo in ribištvo, Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in pa predstavnike družbe Ernst & Young. 29. 11. 2021 pa smo vabili še Državni svet.

S sklicem seje ste prejeli poročilo z dne 11. 10. 2021 in kočno poročilo družbe Ernst & Young o poslovanju družbe SiDG, ki je pripravljeno v skladu z zahtevo nadzornega sveta družbe SiDG in ste ga prejeli v varovani predal sistema UDIS. Naknadno smo prejeli še mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preden dam besedo direktorju SiDG, mi dovolite, da vas seznanim s postopkom obravnave na današnji seji. Najprej bom dal besedo direktorju SiDG in nato še ministru dr. Podgoršku, nato bomo sejo prekinili za 10 minut in bomo sejo na prošnjo družbe Ernst & Young zaprli za javnost, da bodo predstavili ugotovitve poročila o poslovanju družbe SiDG. Nato bo sledila razprava članov odbora o tem poročilu in ko bodo vsa vprašanja izčrpana, bomo sejo ponovno prekinili za 10 minut in odprli za javnost. Opozarjam pa, da na odprtem delu seje ne bo več mogoča razprava o poročilu družbe Ernst & Young.

Tako dajem najprej besedo direktorju SiDG, gospodu Tomazinu.

Izvolite, beseda je vaša.