Govor

Franc Vindišar

Hvala lepa za besedo, spoštovani predsedujoči. Spoštovani gostje, poslanke in poslanci.

Zakon o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, ki je bil sprejet leta 2017 in začel veljati 1. januarja 2019, je prenesel sistem zgodnje obravnave predšolskih otrok s posebnimi potrebami iz upravnega področja v celoti v zdravstveni sistem. Le-temu poleg zdravstvenih storitev nalaga okrepljeno administracijo, dodatne zaposlitve specialnih kadrov, ki jih še vedno ni zadosti na trgu dela, ter seveda novo organizacijsko strukturo, pri čemer ni upošteval obstoječe mreže specialnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti za posamezno vrsto posebnih potreb. V zdravstvu smo storitev začeli izvajati skupaj s sopristojnima ministrstvoma, seveda v okviru danih možnosti. Prilagajali smo se spremembam v okolju, zaznavali težave, jih tudi odpravljali, ter se tudi lotili spremembe prava. Vsekakor pa se zavedamo, da delo nikakor še ni končano.

Glede na navedbe o neizvajanju zgolj na kratko povzemam dosedanje aktivnosti in zaznane probleme. Ministrice, pristojne za zdravje, socialno varnost in izobraževanje so 23. januarja 2018 sicer podpisale dogovor o izvajanju zgodnje obravnave. Zgodnjo obravnavo smo vključili v regijsko organizirane razvojne ambulante, saj je poleg predšolskih otrok treba zagotoviti dosedanjo zdravstveno obravnavo tudi za šolarje in mladostnike s posebnimi potrebami. Zaradi pomanjkanja specialnih kadrov smo omogočili sklenitev podjemnih pogodb z le-temi. Za ureditev kliničnih poti, kompetenc izvajalcev, administrativnih obrazcev in načina sodelovanja med deležniki smo uporabili izkušnje iz pilotnega projekta, ki se je sicer zaključil v začetku leta 2020 in je bil financiran iz evropskih sredstev. Poleg povečane dostopnosti in kvalitete obravnave pa zahteva načrt o širjenju regijske mreže razvojnih ambulant in tudi vključitev izvajalcev, ki obravnavajo specialne posebne potrebe, ter spodbujanje dodatnih kompetenc zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Na podlagi navedenega Ministrstvo za zdravje podpira prvi sklep združenih odborov o tem, da se v roku treh meseceh sodelovanje deležnikov pripravijo spremembe zakona, ki ureja zgodnjo obravnavo, in da je to temelj za pripravo ustreznih podzakonskih predpisov. Podpiramo tudi drugi sklep za razširitev javne mreže centrov za zgodnjo obravnavo, vendar s pogojem, da se pri razširitvi mreže upoštevajo tudi specialni izvajalci storitev za otroke s posebnimi potrebami ni seveda omejitve na področju zdravstva.

Hvala lepa.