Govor

Robert Cugelj

Hvala lepa.

Sedaj Ministrstvo za zdravje ima nerealizirani sklep, kar se tiče izogib preplačila medicinske opreme pri pripravi spremembe javnega naročanja.

Kar se tiče tega, je Ministrstvo za zdravje na to temo imenovalo delovno skupino, ki se je sestala sedemkrat. Verjetno veste, da je bila potem v javnih občilih tudi jasno izraženo, da je to Zdravstvo.si izstopilo iz te skupine. Ampak ne glede na to, to je bila preteklost. Jaz bom govoril kaj je sedaj v sedanjosti in kaj je bilo narejeno.

Minister za zdravje me je septembra letošnjega leta prosil, da poskušam na tem področju javnega naročanja za zdravstvo kaj narediti. V ta namen sem poklical oba direktorja Kliničnega centra Ljubljana in Maribor in dejansko naročil, da naj v sklopu obstoječe zakonodaje naredijo vse kar je možno, da speljejo takoimenovan dinamični nabavni postopek za e-dražbo. Dne 15. 11. 2021 je bilo v javnem naročanju z oznako »javno naročanje 007-859/2-21 in tudi mednarodno objavo na TED 2021/S 225-589854 objavljeno javno naročilo za žilne opornice, in sicer z dne 15. 11. 2021 po sistemu dinamičnega nabavnega sistema z e-dražbo.

Res je, da je bilo potrebno veliko usklajevanja med obema kliničnima centroma, predvsem na strokovnem segmentu, da smo strokovno uskladili ta segment, ampak vse se da, in da smo to naredili nismo rabili nobene spremembe zakonodaje, kajti trenutna zakonodaja brezproblematično omogoča izvedbo nabavnega dinamičnega sistema in e-dražbe. In 17. 12. 2021 je rok za sprejem prijav in takoj naslednji dan bomo šli v dvodnevno e-dražbo. Torej da se, če se hoče.

Naslednji javni razpis, ki bo tudi objavljen, je med 20. in 23. 12. 2021, in sicer na področju RTG materiala. Ogromna količina tega materiala se uporablja. To je drugo javno naročilo, ki bo izvedeno po postopku dinamičnega nabavnega sistema z e-dražbo. Vključena sta tudi oba kliničnega centra. Specifikacije so že pripravljene, usklajene na strokovni ravni in to bo objavljeno med 20. in 23. 12. 2021 po enakem postopku.

Tisto kar se mi zdi zelo pomembno poudariti je, da sem zahteval, da je tudi razpisna dokumentacija objavljena v angleškem jeziku in s tem smo omogočili z objavo na mednarodnem javnem natečaju konkurenco v celem mednarodnem prostoru.

Še enkrat bom poudaril, za to kar smo naredili nismo potrebovali nikakršne spremembe zakonodaje. To se da speljati z obstoječo zakonodajo. Rade volje bom tudi poročal kaj je rezultat tega javnega naročila, ki bo končan 17. 12. 2021.

Hvala lepa.