Govor

Igor Peček

Spoštovane članice, spoštovani člani Komisije za nadzor javnih financ, spoštovani vabljeni, lepo pozdravljeni.

Pričenjam 24. redno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel dve opravičili, in sicer se seje ne moreta udeležiti člana Zmago Jelinčič Plemeniti in Luka Mesec. Pooblastil za sodelovanje na seji nisem prejel.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje Komisije. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O IZBIRI REVIZIJSKE DRUŽBE ZA REVIDIRANJE RAČUNOVODSKIH IZKAZOV RAČUNSKEGA SODIŠČA ZA LETO 2020. Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli: predlog sklepa št. 460-05/21-5/15 z dne 24. 11. 2021, spremni dopis in pa zapisnik o odpiranju ponudb št. 416-05/21-5/14 z dne 18. 11. 2021, ki ste ga članice in člani prejeli preko sistema UDIS, dve ponudbe št. 416-05/21-5/13 z dne 18. 11. 2021, katerega ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal sistema UDIS.

Prosim vas, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v tem primeru potrebno sejo zapreti za javnost.

K tej točki je bila vabljena gospa generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore-Tavčar. Z nami je gospod Igor Ivančič, namestnik generalne sekretarke.

Zakon o Računskem sodišču Slovenije v drugem odstavku 31. člena določa, da računovodske izkaze Računskega sodišča revidira revizijska gospodarska družba, ki jo izbere Državni zbor na predlog delovnega telesa, ki je pristojno za nadzor proračuna in drugih javnih sredstev. Komisija je na 21. seji 10. 9. 2021 sprejela sklep, s katerim je generalno sekretarko Državnega zbora pozvala, da opravi vse potrebne postopke po Zakonu o javnem naročanju za izbiro revizijske gospodarske družbe. Generalna sekretarka je Komisiji 18. 11. 2021 posredovala dopis, s katerim je v nadaljnji postopek poslala dve ponudbi, ki sta prispeli na povabilo k oddaji ponudbe za oddajo javnega naročila.

V skladu z določili ponudbene dokumentacije je merilo za izbor najnižja ponudbena cena v evrih z ddv. Iz zapisnika prejetih ponudb izhaja, da je najbolj ugodna ponudba ponudnika GM revizija d.o.o., Ulica Gradnikove brigade 4, 1000, Ljubljana. Glede na to predlagam, da Komisija oblikuje predlog sklepa, s katerim bo Državnemu zboru predlagala, da zaradi diranja? (nerazumljivo) računovodskih izkazov Računskega sodišča Republike Slovenije za leto 2020 izbere to revizijsko družbo.

Želi besedo namestnik generalne sekretarke gospod Ivančič? (Ne.)

Odpiram razpravo članic in članov Komisije o sklepu. Želi kdo besedo? Ugotavljam, da ne, zato razpravo zaključujem.

Prehajamo na odločanje o predloženem sklepu, ki se glasi: »Komisija za nadzor javnih financ predlaga Državnemu zboru, da sprejme predlog sklepa o izbiri revizijske družbe za revidiranje računovodskih izkazov Računskega sodišča Republike Slovenije za leto 2020 z dne 24. 11. 2021, ki se glasi: »Za revidiranje računovodskih izkazov Računskega sodišča Republike Slovenije za leto 2020 se izbere revizijska družba GM revizija d.o.o., Ulica Gradnikove brigade 4, 1000 Ljubljana.««

Želi kdo razpravljati o predlogu sklepa? Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa. Nihče ne želi obrazložiti svoj glas.

Začenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (9 članov.) Je kdo proti?(Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sklepa sprejet.

Predlagam, da predlog sklepa na seji Državnega zbora predstavim sam. Ali kdo temu nasprotuje? Ne. Hvala.

Ker je bil sklep sprejet, predlagam, da sprejmemo tudi naslednji procesni sklep, ki se glasi: »Komisija za nadzor javnih financ predlaga predsedniku Državnega zbora, da na naslednjo sejo Državnega zbora uvrsti točko dnevnega reda: Predlog sklepa o izbiri revizijske družbe za revidiranje računovodskih izkazov Računskega sodišča Republike Slovenije za leto 2020.«

Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne, zato kar prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa.

Začenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (10 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sklepa sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – NEREALIZIRANI SKLEPI KOMISIJE ZA NADZOR JAVNIH FINANC V OBDOBJU OD 5. 5. 2020 DO 24. 11. 2021. Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli: seznam nerealiziranih sklepov Komisije za nadzor javnih financ v obdobju od 5. 5. 2020 do 24. 11. 2021.

K tej točki so vabljeni: Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zdravje, Računsko sodišče Republike Slovenije, Komisija za preprečevanje korupcije in pa Fiskalni svet. Iz Fiskalnega sveta smo prejeli opravičilo s posredovanim pojasnilom, ki ste ga članice in člani prejeli.

V okviru današnje točke bomo opravili obravnavo sklepov Komisije za nadzor javnih financ v obdobju od 5. 5. 2020 do 24. 11. 2021, ki niso realizirani, ali pa Komisija nima informacij, da bi bili realizirani.

Gradivo, ki ste ga prejeli, obsega 20 sklepov, ki so razvrščeni po sejah, na kateri so bili sprejeti. Predlagam, da razpravo opravimo po sklopih glede na posamezno sejo, pri čemer bi najprej dobili besedo tisti izmed vabljenih, na katere se sklepi nanašajo, potem pa bi opravili tudi razpravo članic in članov Komisije. Predlagam tudi, da posameznih sklepov ne berem, ker ste jih dobili, ampak samo povem za katero sejo gre in na katero točko se nanašajo. Ali kdo temu nasprotuje? (Ne.) Hvala.

Tako prehajamo na 16. nujno sejo Komisije in štiri nerealizirane sklepe. Želi besedo kdo od predstavnikov Vlade? (Ne.) Želi kdo razpravljati o obravnavanih sklepih? Naj povem, da gre za štiri sklepe.

Mag. Alenka Bratušek, izvolite.