Govor

Matjaž Han

Najprej spoštovani predsednik to, kar ste si danes dovolil glede tega, da ne zaupate dvema podpredsednikoma je seveda za moje pojme totalno ignoransko do kolegov / medsebojno pogovarjanje/ jaz govorim, in drugo ne razumem več, kako se v tem Državnem zboru vodijo seje.

Zdaj pa drugo in se bom navezal na moj proceduralni predlog. Gospodje, ki ste bili v prejšnjem mandatu, se vi spomnite, kako smo mi imenovali tri člane fiskalnega pravila? Se vi spomnite, kako ste se ministri za finance takratni gospod Mramor tedensko hodil po poslanskih skupinah in se usklajeval kako bomo na nek način imenovali tri člane fiskalnega pravila, fiskalnega sveta? Gre za ustavni zakon, gre za 2/3 podporo v Državnem zboru, gre za pomembno inštitucijo, ki jo moramo imeti v tej državi. Vi pa gladko gospod predsednik date to na dnevni red, gladko.

Saj verjamem, da sploh ne razumete, gladko date to na dnevni red, brez da bi poklicali tudi Ministrstvo za finance, tudi še druge politične stranke in da bi se o teh kandidatih pogovorili. Jaz se ne bom o njih zdaj ta moment govoril, ker lahko imam tudi visoko mnenje ali pa nizko, ni pomembno. Odnos do 60 glasu v Državnem zboru se mi zdi pa meni gospodje kolegi iz koalicije, Ministrstvo za finance, predsednik MVK-ja za moje pojme bizarno.

A smo vredni, da nas kdo pokliče, a smo vredni, da se začnemo pogovarjat ali bo imelo v tej državi ustavno zakon, pravilo, da bomo imeli fiskalni svet? A imamo pravico na to kaj reči, ali bomo šli kar na vprašanje?