Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa za dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in na glasovanje dajem naslednja predloga sklepa: 1. sklep: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v Nacionalnem svetu za kulturo razreši član dr. Andrej Gaspari.

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj bomo pa še glasovali o 2. predlogu sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v Nacionalnem svetu za kulturo imenuje Uroš Rajter, in sicer za čas do izteka mandata Nacionalnega sveta za kulturo imenovanega s sklepom o imenovanju predsednice in članov Nacionalnega sveta za kulturo z dne 26. 9. 2019.

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (6 članov.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda. Gospe Barbari Koželj Podlogar se zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 2.A. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE PREDSEDNIKA IN ČLANOV FISKALNEGA SVETAB, ki ga je Državnemu zboru predložila vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog vlade ter soglasja kandidatov pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za finance, prisotna je mag. Maja Hostnik Kališek, državna sekretarka, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o fiskalnem pravilu v prvem odstavku 8. člena določa, da ima Fiskalni svet tri člane, ki jih na predlog vlade imenuje Državni zbor. Državni zbor je 21. 3. 2017 za dobo petih let imenoval predsednika in dva člana Fiskalnega sveta. Vlada Državnemu zboru predlaga, da za predsednika Fiskalnega sveta ponovno imenuje dr. Davorina Kračuna, za člana Fiskalnega sveta pa ponovno Alenko Jerkič in mag. Tomaža Peršeta. Predlog je obrazložen. Vlada pa je posredovala tudi pisne izjave kandidatov, da sprejemajo kandidaturo. V skladu s šestim odstavkom 9. člena Zakona o fiskalnem pravilu mora Državni zbor o predlaganih kandidatih za člane Fiskalnega sveta glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga vlade. Predlagani kandidat je imenovan, če zanj glasuje 2/3 večina vseh poslancev.

Glede na to, da navedenim kandidatom aktualni mandat poteče 21. 3. 2022 predlagam, da o predlogu sklepov dodamo besedilo, da kandidatom novi pet letni mandat prične teči 22. 3. 2022.

Želi predstavnica Ministrstva za finance predlog dodatno obrazložiti? Postopkovno, Matjaž Han. Izvoli.