Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa za to dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov Komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za prvo namestnico predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije imenuje mag. Majo Bilbija. Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Gospe Nataši Kovač pa se zahvaljujem za sodelovanje.

In prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA RAZREŠITEV IN IMENOVANJE ČLANA NACIONALNEGA SVETA ZA KULTURO, ki ga je Državnemu zboru predložila vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog vlade pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za kulturo. Na seji sodeluje Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost, ki jo lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo v 16. členu med drugim določa, da je nacionalni svet za kulturo neodvisno telo, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo. Predsednika in šest članov Sveta imenuje Državni zbor na predlog vlade izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled za obdobje petih let in so lahko ponovno imenovani.

Državni zbor je 26. 9. 2019 imenoval predsednico in šest članov Nacionalnega sveta za kulturo, ki jim je pet letni mandat začel teči 27. 9. 2019. Za člana je bil imenovan tudi dr. Andrej Gaspari, ki je 16. 8. 2021 podal odstopno izjavo. Vlada Državnemu zboru zato predlaga, da dr. Andreja Gasparija razreši z mesta člana Nacionalnega sveta za kulturo ter za preostanek mandata za člana imenuje Uroša Rajterja.

Želi predstavnica Ministrstva za kulturo predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.