Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa gospod predsednik. Poslanske in poslanci, predsednik republike je na javni poziv prejel pet predlogov kandidatur za to mesto. Poleg Maje Bilbije so se prijavili mag. Maja Hmelak, gospod Zoran Mladenovič, gospa Nataša Musar Miševič in gospa Nataša Prah.

Po pogovorih s kandidati opravljenih v večjih krogih posvetovanj s poslanskimi skupinami se je predsednik republike odločil, da predlaga za mesto prve namestnice predsednika Računskega sodišča mag. Majo Bilbijo, ki je sicer opravlja delo vrhovne državne revizorke na Računskem sodišču, je univerzitetna diplomirana ekonomistka in mag. znanosti s področja davčnega prava. Njena celotna več kot 28 letna poklicna pot je vezana na delo na področju javnih financ, predvsem na področju davkov, državne revizije, notranje državne revizije, vodenja kapitalskih naložb družb in javnih naročil. V letu 2009 je bila izvoljena za članico državne revizijske komisije, kjer je pridobila bogate izkušnje na celotnem področju javnih naročil. Leta 2013 jo je predsednik Računskega sodišča imenoval za vrhovno državno revizorko za področje revidiranja izvajalcev gospodarskih javnih služb, gospodarskih družb v katerih imata država in lokalna skupnost večinski delež ter vse revizije privatizacije.

Ves čas je bila vključena v razvoj in povečevanje ogleda Računskega sodišča, predvsem v delu v njegovi poudarjeni vlogi pri svetovanju revidirancem. Kot vrhovna državna revizorka je svojim oddelkom izvedla številne izjemno zahtevne revizije, ki so hkrati odpirale pomembno strokovna nekatera še danes nerazrešena vprašanja.

Kot je kandidatka pojasnila na javni predstavitvi vidi nadaljnji razvoj Računskega sodišča predvsem na področjih merjenja učinkov revizij in krepitvi funkcije svetovanja ter sodelovanja med pristojnimi organi in uporabniki javnih sredstev. Prepričana je, da je pomembno sodelovanje z drugimi neodvisnimi organi in nadzornimi institucijami katerih pristojnosti se prepogosto krat prepletajo s pristojnostmi Računskega sodišča, saj bi Računsko sodišče svojo strokovnostjo in izkušnjami lahko prispevalo k učinkovitejšemu reševanju zadev iz pristojnosti tudi drugih organih.

Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru je mogoče predvidevati, da ima kandidatka potrebno podporo za imenovanje. Predsednik republike meni, da je mag. Maja Bilbija s svojim dosedanjim delom dokazala, da gre za osebnost, ki je visoko strokovno usposobljena, izjemno izkušena, sposobna in motivirana, da prevzame izzid postati prva namestnica predsednika Računskega sodišča. Zato Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga, da jo imenuje za to funkcijo. Hvala lepa.