Govor

Ivan Hršak

V redu. Hvala lepa. Bom vzel na znanje.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a točko.

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 8.a točko.

Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (3 člani.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet. Sedaj glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 13. točko. Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka.

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (3 člani.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Obveščam vas, da moramo danes zaradi poteka 88. izredne seje zaključiti sejo do 10. ure oziroma vsaj 5 minut prej. Predviden termin za nadaljevanje seje pa je v ponedeljek zjutraj ob 8. uri.

Glede na navedeno predlagam, da spremenimo vrsti red obravnave posameznih točk dnevnega reda, in sicer, da 9. točko dnevnega reda, to je pregled prijav na javni razpis za zbiranje kandidatur za člana Državne revizijske komisije, ki se imenuje izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki ni pravne smeri, obravnavamo kot 1. točko. V tem postopku je namreč predviden 30 dnevni rok od sprejema prijav v katerem mora Mandatno-volilna komisija prijave kandidatov, ki izpolnjujejo splošne pogoje za imenovanje za člana državne volilne komisije posredovati Komisiji za presojo ustreznosti kandidatov, rok izteče z jutrišnjim dnem.

Zato v skladu s prvim odstavkom 65. člena Poslovnika Državnega zbora sprašujem, ali se strinjate, da 9. točko dnevnega reda obravnavamo kot 1. točko? Vidim, da se strinjate. Hvala. Sklep ne bo sprejet, če mu bo nasprotovala tretjina navzočih članov Mandatno-volilne komisije.

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka.

Kdo je za? (12 članov.) Je kdo proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da je sklp sprejet.

Ugotavljam, da predlog ni sprejet. Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistem UDIS, saj vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajate oziroma z njimi v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu 101. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE PRVE NAMESTNICE PREDSEDNIKA RAČUNSKEGA SODIŠČA, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu DIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Urad predsednika Republike Slovenije. Seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o Računskem sodišču v prvem odstavku 6. člena določa, da so člani Računskega sodišča predsednik Računskega sodišča in dva namestnika. Prvi in drugi namestnik predsednika Računskega sodišča. V tretjem odstavku istega člena pa določa, da člane Računskega sodišča imenuje Državni zbor.

V skladu s prvim odstavkom 7. člena navedenega zakona je član Računskega sodišča imenovan za dobo devetih let, ko nastopi funkcijo. V četrtem odstavku 8. člena pa predmetni zakon določa, da mora Državni zbor o predlaganem kandidatu v 30 dneh od predložitve predloga. Glasovanje je tajno, predlagani kandidat pa imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Predsednik Republike Slovenije predlaga Državnemu zboru, da za prvo namestnico predsednika Računskega sodišča imenuje mag. Majo Bilbija, na mesto prvega namestnika predsednika Računskega sodišča mag. Jorga Kristjana Petroviča, ki mu 4. februarja 2022 poteče mandat.

Predlog predsednika republike je v skladu s tretjim odstavkom 8. člena zakona o Računskem sodišču obrazložen. Priložena je tudi pisna izjava kandidatke, da sprejema kandidaturo. Želi gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka Urada predsednika republike predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.