Govor

Začenjam 66. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Branko Simonovič. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Marijana Pojbiča je z nami gospod Bojan Podkrajšek, namesto Aljaža Kovačiča je z nami gospod Jože Lenart, namesto Tadeje Šuštar Zalar je z nami Jožef Horvat in namesto Karmen Furman je z nami Nada Brinovšek. Vse lepo pozdravljam in jim želim dobro delo na našem odboru!

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora: Ena in edina točka - Predlog priporočila v zvezi s preprečitvijo dviga oskrbnin za starostnike v domovih za starejše občane. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, je določen takšen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG PRIPOROČILA V ZVEZI S PREPREČITVIJO DVIGA OSKRBNIN ZA STAROSTNIKE V DOMOVIH ZA STAREJŠE OBČANE.

V zvezi s to točko ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora, in sicer, zahtevo poslank in poslancev, s prvopodpisanim dr. Matejem Tašnerjem Vatovcem za sklic izredne seje Državnega zbora. Prejeli ste tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe, prejeli ste stališče Združenja občin Slovenije in predloge za amandmaje odbora. Mislim, da so bili kakšnih pol ure nazaj vloženi s strani stranke Levica.

Vabljeni na današnjo sejo so bili skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim Matejem Tašnerjem Vatovcem, Vlada, z nami je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; minister za delo, gospod Janez Cigler Kralj, ki ga lepo pozdravljam, vabili smo Zakonodajno-pravno službo, Državni svet, Sindikat zdravstva in socialnega varstva, Sindikat upokojencev, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Društvo Srebrna nit, združenje za dostojno starost ter ZDUS – Zveza društev upokojencev.

Rok za vlaganje amandmajev je bil do začetka obravnave predloga priporočila in ugotavljam, da so v poslovniškem roku amandmaje vložili v Poslanski skupini Levica in sicer, gre za amandmaje za novo 2. točko, za novo 3. točko, za novo 4. točko in za novo 5. točko. Mislim, da ste to prejeli tudi na klopi.

Pričenjam torej z obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora, opravili razpravo in glasovanje o točkah predloga priporočila.

In najprej sprašujem, ali želi besedo predlagatelj, gospod Miha Kordiš? (Da.)

Izvolite, beseda je vaša.