Govor

Maja Bilbija

Lepo pozdravljeni. Kot je bilo navedeno se je Eco krog z dopisom 12. 11. 2020 obrnilo na Računsko sodišče za konkretnimi vprašanji povezani z vsebino navedene koncesijske pogodbe. Računsko sodišče je na ta dopis, na to vlogo društva odgovorilo 22. 12. lani. Odgovor je tudi priloga s sklicu te seje.

Na kratko iz odgovorov Računskega sodišča izhaja možna tveganja takšne izvedbe konkretnega postopka koncesijske pogodbe vendar z opozorilom, da bi se lahko opredelilo do konkretnih vprašanj le, če pri uporabniku javnih sredstev opravi revizijo in na ta način ugotovi dejansko stanje. Namreč potrebno je vedeni, da s strani pristojnih ministrstev nismo pridobivali njihovih pojasnil, odgovorov in dokumentacije. Za vse navedeno je pač potrebna izvedba revizije.

V primeru, če bo Komisija za nadzor javnih financ izglasovala predlagani sklep, je tako Računsko sodišče dolžno pri pripravi in sprejemu našega PIRP-a, to je program za izvrševanje revizijske pristojnosti upoštevati drugi odstavek 25. člena Zakona o Računskem sodišču. Toliko.