Govor

Jani (Janko) Möderndorfer

Predsednica, jaz bi vas razumel in bi tudi sprejel to vašo razlago in odločitev, vendar ne moremo Poslovnika spoštovati samo do ene polovičke, druge polovičke pa ne. In se potem, ko smo v gepu? reči, tako je, sedaj pa dajmo malo nadaljevati, dokler bo ko bo.

Kolega Vatovec je opozoril na zelo pomembno zadevo. To pa je, da je zahteva bila izpostavljena pravočasno, zakonito, v roku s Poslovnikom.

In drugo. Tudi o tej zahtevi sploh ne more več odločati Kolegij. O tem mora odločati Državni zbor. Zato to nima kaj čakati na Kolegij in tudi, če bi to bilo pred Kolegijem, pa predvsem je zelo pomembno, sicer ne vem tega podatka, ga nimam, ali je bilo pred Kolegijem ali ne, ampak to ni več pomembno za Kolegij. Pomembno je za Državni zbor.

Na vas pa je, ker v danem trenutku ste edina, ki odločate o postopku ali boste ravnala zakonito ali ne. Zakonito pa je, če mene vprašate, če bi jaz bil na vašem mestu, najmanj kar je, bi se posvetoval s predsednikom ali bo to uvrstil na prvo naslednjo izredno sejo, ki bo, če prav razumem, v sredo in seveda, da bi na ta način zadostili prvič poslovniku in nenazadnje tudi pravici, ki jo je skupina poslancev vložila z zahtevo.

Še posebej zato, ker zadeva ne, tudi po moji oceni, nima nobenih elementarnih vzrokov, zato da postane in gre po nujnem postopku. Še posebej zato. Ker ta odločitev ne bo pomenila, da bomo v nadaljnjih treh, štirih mesecih lahko rešili problem, ker ga ne bomo. Tisto, kar vi seveda predvidevate. Ampak ga bomo lahko v bistveno daljšem roku in časovni dimenziji, kar pomeni, da je čisto vseeno ali zadeva počaka do srede ali ne. In takrat ugotovimo kakšna je odločitev tistega, ki dejansko o tem lahko odloča. To pa je Državni zbor in ne mi.