Govor

Najlepša hvala, predsednica. Bom zelo plastičen.

Deseti odstavek 21. člena Poslovnika Državnega zbora, ki opredeljuje delo Kolegija predsednika Državnega zbora določa: če o določitvi Kolegija o zadevah šestega odstavka tega člena, razen zadev iz četrte in osme alineje, to so nujni postopki, v petih dneh po sprejeti odločitvi o zadevah iz prve alineje in po roku iz tretjega odstavka 143. člena tega poslovnika pisno nasprotuje najmanj ena petina poslancev, o odločitvi Kolegija odloči Državni zbor brez razprave in obrazložitve glasu.

Skupina 43 poslank in poslancev je dala pisno nestrinjanje z odločitvijo Kolegija danes in to pomeni, da bo moral Državni zbor odločati o postopku.

Jaz razumem, da imamo sklicano izredno sejo in da mora ta Odbor opraviti delo. Ampak ob slučaju, da Državni zbor odloči, da se ta zakon ne sprejema po nujnem postopku, pridemo v neko zelo zapleteno situacijo, kjer bo druga obravnava zakona že zaključena na današnjem Odboru, zakon pa bi moral biti sprejet po rednem postopku. Se pravi, bi lahko bila omogočena splošna razprava in vsi ostali instituti, ki pridejo zraven.

Mene zanima pač kako boste potem oziroma bomo potem izšli iz te situacije, če se to zgodi oziroma kakšna je procedura v primeru, da se znajdemo v takšnem slučaju, da mora Državni zbor odločati o nečem, kar bi se potem danes že odvilo.