Govor

Hvala za besedo, predsedujoča.

V Levici smo predložili pobudo, da se Državni zbor izreče o postopku, po katerem naj se pričujoči zakon sprejema. Natančneje, Kolegij Državnega zbora je odločil, da se ta zakon sprejema po nujnem postopku, s čimer se v Levici nismo zadovoljni in smo podali predlog, da plenarno zasedanje Državnega zbora pove po kakšnem postopku naj se ta zakon sprejema.

Čista vsebinska obrazložitev za ta postopkovni zadržek pa je, da ne gre za nikakršno nujno situacijo, niti ne za naslavljanje nujne situacije za začetek, zato ker epidemija sama po sebi ni bila razglašena. Obrazložitev nujnega postopka za sprejem tega zakona pa pravi, da je ravno zaradi drastične zdravstvene situacije potrebno pritisniti na parlamentarne mline in ta zakon sprejeti po nujnem postopku.

Navsezadnje smo v kriznem stanju že od marca leta 2020. Epidemija je bila v tem času razglašena, drugič spet ne. Vlada z njeno razglasitvijo ponovno zavlačuje. Ta zakon prihaja v poslanske klopi konec novembra 2021. Če bi bilo res nujno ta zakon sprejeti kot narekuje tudi nujni postopek, potem bi se ga lahko sprejelo že zdavnaj, mogoče celo že s spremembo paketov v PKP-jih.

Tako da moje postopkovno vprašanje za vas je, predsedujoča, kako je sedaj s tem. Državni zbor še ni zasedal. Ni se še izrekel o postopku, po katerem naj se sprememba Zakona o zdravniški službi sprejema, pa vendarle Odbor za zdravstvo zaseda. Redosled bi moral biti ravno obraten. Preden lahko delovno telo zakon sploh obravnava, se mora v luči vložene zahteve o plenarnem izrekanju Državnega zbora to zasedanje najprej zgoditi, Državni zbor se izreči, šele na to se lahko postopek lahko nadaljuje tudi na delovnem telesu.