Govor

Nik Prebil

Najlepša hvala, kolegica predsednica. Lepo pozdravljeni vsi tudi z moje strani.

Uvodoma samo obvestilo, da danes po pooblastilu predsednika sejo odbora kot podpredsednik vodim sam. In s tem začenjamo 126. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so opravičeni odsotni gospod Zmago Jelinčič Plemeniti iz Poslanske skupine SNS in dr. Franc Trček iz Poslanske skupine SD. Na seji pa kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: gospa Eva Irgl, ki nadomešča gospoda Marka Pogačnika iz Poslanske skupine SDS; potem gospod Jože Lenart, ki nadomešča gospoda Igorja Pečka iz Poslanske skupine LMŠ; in pa gospod Marijan Pojbič, ki nadomešča gospoda Leona Merjasca iz Poslanske skupine SDS; ter še gospod Franci Kepa, ki nadomešča gospoda Janeza Moškriča tudi iz Poslanske skupine SDS. Lepo pozdravljeni. Tudi jaz vas želim obvestiti, da so bili na sejo kot ponavadi vabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika republike, Kabinet predsednika vlade ter predstavniki vlade in pa Državnega sveta.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem ste vsi prejeli dnevni red. In pa, ker v poslovniškem roku nismo prejeli predlogov za kakršnokoli spremembo tega dnevnega reda, je ta določen v skladu, kot je bil predlagan s sklicem.

In s tem prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA SPLOŠNE ZADEVE, KI BO V BRUSLJU 14. DECEMBRA 2021.

Gradivo k tej točki je bilo posredovano s strani vlade 9. decembra 2021 na podlagi 8. člena o sodelovanju med Državnim zborom in pa vlado v zadevah Evropske unije. Prosim kar dr. Stanislava Raščana, državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, da nam predstavi izhodišča za udeležbo delegacije na tem zasedanju.

Izvolite, državni sekretar.